Spoeddebat gisteren in Amsterdam na ontslag van ambtenaar Saadia A.-T.

algemeen
2
15 sep '17
De zorgen rondom de afdeling Radicalisering en Polarisatie heeft de burgemeester nog niet weten weg te nemen.

De gemeenteraad debatteerde gisterenmiddag over de aanpak van radicalisering en de zorgen rondom de afdeling Radicalisering en Polarisatie, na het ontslag van de topambtenaar Saadia A.-T.. Er blijven nog een hoop vraagtekens staan omtrent deze kwestie. Verschillende raadsleden maken zich zorgen en hebben vragen gesteld over het deradicaliseringsbeleid van de gemeente Amsterdam.

Tijdens het spoeddebat doet van der Laan de volgende uitspraken: "Ik ben naïef geweest" en "Ik had dingen kunnen voorkomen". 

CDA raadslid Diederik Boomsma vraagt zich af hoe dit zover heeft kunnen komen, waarom kwam dit niet eerder aan het licht? Als het al langer de aandacht van de burgemeester had, waarom is er toen niet doorgepakt? 

Groenlinks stelt zich terughoudend op, naar aanleiding van de eerste mondelinge toelichting van de burgemeester op de situatie. " Ik zou ervoor willen waken dat we met te grote stelligheid spreken", aldus raadslid Rutger Groot Wassink over het ontslag van ambtenaar Saadia A.T. "Je bent pas schuldig als je veroordeeld bent, dus we moeten terughoudend zijn ook al hebben we veel aanwijzingen en is het beeld van vriendjespolitiek zorgwekkend." 

Inspraak

Fatima Zohra Hadjar, lid van het strategisch netwerk radicalisering en polarisatie, maakt gebruik van haar recht op inspraak als inwoner van Amsterdam. Ze mag zoals ieder ander burger 3 minuten inspreken voorafgaand aan het spoeddebat. 

Volgens Hadjar ligt het netwerk stil door de onrust binnen het netwerk en onjuiste berichtgeving in de media, men vertrouwt elkaar niet meer en mensen binnen het netwerk hebben aangegeven te vertrekken, waaronder zij zelf. 

"Ik weet niet wat er aan de hand is, maar het is heel erg goed gespeeld om zowel de gemeenteraad en de media te misleiden om zo, nog wel een dag voor het debat, uw eigen straat volgens mij schoon te vegen. Er moest een offer gebracht worden en daarom koos u ervoor om al die mensen die zich jarenlang hebben ingezet voor de veiligheid van deze stad onderuit te halen", aldus Hadjar.

Ook betrekt ze Nikky Jansen erbij, de voormalige leidinggevende van Saadia A.-T., die sinds januari ineens het team versterkte. Sinds het aantreden van Jansen kreeg Saadia A.-T. ineens 6 functioneringsgesprekken in een paar maanden tijd en blijkt alles wat ze jarenlang gedaan heeft opeens niet meer te werken en te deugen. Dit terwijl de Amsterdamse aanpak verkocht is aan andere steden. Volgens haar is er dus veel meer aan de hand dan tot nu toe naar buiten is gekomen. "Heeft dit nou echt met Saadia te maken?" 

© Redactie 2017
amsterdam
spoeddebat
radicalisering
ontslag
saadia a.-t.
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?