Essaouira: Joden vieren Hiloula en eren Koning Mohammed VI (video)

marokko
3
19 sep '17
Honderden Marokkaanse Joden hebben zich in Essaouira verzameld om Hiloula te vieren ter nagedachtenis van Rabin Haim Pinto.

Hiloula is de beroemde pelgrimstocht van Marokkaanse Joden uit de wereld die zich verzamelden bij het graf van Rabbi Haim Pinto in Essaouira.

In een video van zondagavond is te zien hoe de Marokkaanse Joden dansen op het lied 'Sawt Al Hassan'. Het bijzondere liedje markeert het gedenkwaardig en historisch moment van de Groene Mars. Dit doen zij overigens elk jaar. Naast Sawt Al Hassan zongen de Joden ook andere Marokkaanse liederen terwijl ze hun loyaliteit aan de Koning van Marokko toonden door een portret van hem te dragen in het feestgedruis. 

Deze jaarlijkse religieuze ontmoeting is voor Marokkaanse Joden uit de hele wereld ook een moment van reünie met Marokko.

Joden in Marokko

Antisemitisme in Nederland wordt door pers en politiek vaak met de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap in verband gebracht. 'Zit in de cultuur', schreven veel opiniemakers. Zij doen er goed aan om de geschiedenis van Marokko en Joden even goed door te nemen. Marokko leverde in tegenstelling tot Nederland geen Joodse onderdanen uit aan de nazi's toen Hitler daar om vroeg. Joden maken al duizenden jaren deel uit van Marokko en dat moest zo blijven. 

YouTube link

© Redactie 2017
marokko
essaouira
joden
hiloula
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?