Abdelhak Khiame: 'Wij houden Al Adl Wal Ihssane nauwlettend in de gaten'

marokko
0
21 sep '17
Khiame draait er niet omheen in een interview met het Italiaanse dagblad La Stampa.

In een interview met het Italiaanse dagblad La Stampa zei het hoofd van de veiligheid- en inlichtingendienst BCIJ dat veel terrorisme-gerelateerde "jihadisten" op enig moment in aanraking zijn geweest met Al Adl Wal Ihssane. 

"Er zijn ambitieuze groepen, zoals Al Adl Wal Ihsan, wiens activiteiten we nauwlettend volgen", zei Abdelhak Khiame in het interview. 

"De uitbreiding van hun activiteiten in Europa, met name in Frankrijk, België en Italië, is zorgwekkend," voegde Khiame toe

De machtige Islamistische politieke organisatie Al-Adl wal-Ihnsane is officieel verboden in Marokko, en hierdoor uitgesloten van de Marokkaanse politiek, maar wordt door de autoriteiten wel gedoogd.

Volgens Khiame had Marokko het proces van radicalisering al snel begrepen en handelen ze al tegen radicalisering: "Bepaalde moskeeën werden verboden, ook imams ... Het is verboden voor een moskee om een preek te houden die niet door de Hoge Raad van Ulema's is gevalideerd en imams en morchidats (vrouwelijke koranreciteurs) worden getraind".

Volgens Khiame volgen teruggekeerde Daesh-strijders een nauwkeurig programma in de Marokkaanse gevangenis. "In Marokko zijn 82 mensen teruggekomen uit de conflictgebieden. Deze mensen, evenals interne jihadisten, worden gevolgd in de gevangenisomgeving middels een deradicalisering programma dat wordt uitgevoerd in samenwerking met organisaties zoals Rabita Mohammadia, psychologen, Ulema's, sociologen en antropologen", zei hij.

© Redactie 2017
marokko
bcij
al adl wal ihssane
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?