Rabat: Kasbah van de Oudaya's gerestaureerd (video)

marokko
1
23 sep '17
Er is een mooie positieve ontwikkeling gaande in Rabat, waar men historisch erfgoed hersteld naar hun oude glorie.

Het ministerie van Cultuur heeft de restauratie van de wallen en componenten van de Kasbah van de Oudaya's voltooid. Een van de monumenten die het historische en culturele erfgoed van Rabat vormt.  Eerder berichtten wij al over de restauratie van de archeologische plaats Chellah, een positieve ontwikkeling in de hoofdstad van ons land.

Sinds 2012 is dit fort opgenomen op de Werelderfgoedlijst, als onderdeel van de inschrijving "Rabat, moderne hoofdstad en historische stad: een gedeelde erfenis".

Geschiedenis

Al in de tiende eeuw stond er aan de monding van de Bouregreg een ribat, een vesting waar religieuze strijders gelegerd waren. De Almohaden legden rond 1150 de basis van de huidige kasba, toen zij na hun overwinning op de Almoraviden de vesting opnieuw optrokken. Zij gaven haar ook een nieuwe naam: al-Mahdiyya, naar de spirituele stichter van hun dynastie Ibn Toemart. De Almohaden voegden onder meer een moskee toe, de Jamaa al Atiq, tegenwoordig de oudste van de stad.

Na het overlijden van de grote kalief Yaqub al-Mansur in 1199 raakte de kasbah in verval. Pas toen de morisken aan het begin van de zeventiende eeuw uit Spanje verdreven werden en zo'n 2000 van hen in Rabat neerstreken, werd de vesting grondig opgeknapt. Nadat de Alawieten onder Moulay al-Rashid in 1666 de piratenrepubliek Rabat onder controle hadden gekregen, werd de kasbah verder uitgebreid. De sultans legerden er een garnizoen Oudaya's, een stam uit Zuid-Marokko.

Architectuur

Het noordelijke deel van de kasbah heeft nog de oorspronkelijke Almohadische muren, 2,5 meter breed en 8 tot 10 meter hoog. Op het hoogste punt verrijst de Bab el Kébir, aan het eind van de twaalfde eeuw gebouwd voor Yaqub al-Mansur. Deze okerkleurige poort is een hoogtepunt van de Almohadische kunst. De zwikken van de hoefijzerboog zijn rijk versierd met lofwerk in diep reliëf. De slangen aan de onderkant van de boog zijn een ongebruikelijk element in de Marokkaanse kunst. Om de zwikken heen loopt een tekst in Koefisch schrift. Achter de toegangsdeur liggen drie vierkante ruimtes. Een tweede deur geeft uiteindelijk toegang tot de kasbah zelf. Ook deze deur is aan de buitenkant versierd, zij het minder uitbundig.

In de zuidelijke uitbreiding van de kasbah liet Moulay Ismail een paleis bouwen dat dienstdeed als buitenverblijf en later als madrassa. Tegenwoordig herbergt het gebouw het Musée National des Bijoux (Nationaal sieradenmuseum). Rondom het museum ligt de Jardin des Oudaïas, een fraaie Andalusische tuin uit het begin van de negentiende eeuw.

Youtube link

Videocredit: Lefr360 Bron: Wikipedia

© Redactie 2017
marokko
rabat
kasbah van de oudaya's
gerestaureerd
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?