Marokko's steden: Chefchaouen

marokko
9
25 sep '17
In de reeks met Marokko's steden richten wij vandaag de spotlights op Chefchaouen.

De huizen in deze stad zijn lichtblauw, marineblauw, hemelblauw, azuurblauw allerlei soorten tinten blauw, dit kan maar om 1 stad gaan: Chefchaouen. De stad wordt ook wel het Blauwe Dorp genoemd. Dit fotogenieke bergdorpje is gelegen in het noorden van Marokko en wordt ingeklemd door het ruige Rifgebergte. Het kleine centrum met de pittoreske Medina en het schitterende Rifgebergte op de achtergrond maken de stad oogverblindend mooi. De stad staat bekend om haar variëteit aan plaatselijk gemaakte producten en telt ongeveer 524.602 inwoners (2004).

Geschiedenis

Chefchaouen is een stad in het noorden van Marokko en is gelegen op een hoogte van 557 meter boven de zeespiegel. Chefchaouen werd in 1470 gesticht door de Ghomarastammen, aangevoerd door sjerief Moulay Ali ben Rachid. Vanaf 1494 zochten Joodse vluchtelingen uit Granada er onderdak als gevolg van de Spaanse Inquisitie. Van 1925 tot 1927 hoorde het bij de Rif-Republiek van Abdel Krim, in 1921 riep hij een onafhankelijke islamitische Rif-Republiek uit en leidde hij het verzet tegen de Spaanse bezetting.

De stad werd in die tijd enkele malen aangevallen en gebombardeerd door het Spaans leger. Uiteindelijk wonnen de Spanjaarden en werd Chefchaouen ingenomen in 1927. Spanje heerste daarna dertig jaar over de stad, waarna deze werd overgedragen aan Marokko.

Vanwege de kolonisatie en de ligging dicht bij de Spaanse grens zijn er nog steeds Spaanse invloeden terug te vinden.De huizen werden rond 1930 van hun kenmerkende blauwe kleur voorzien. De naam Chefchaouen verwijst naar de vorm van de hoge bergtoppen die boven de stad uitsteken en op de horens van een dier lijken. Tegenwoordig is de medina een prachtige smeltkroes van invloeden uit Marokko en Andalusië.

Must sees

De oude kasbah en het etnographic museum

Veruit het meest opvallende bouwwerk van Chefchaouen is de oude kasbah aan de Plaza Uta el-Hammam. Het zandstenen fort is volledig gerestaureerd, er zit nu het Etnographic Museum en een galerie met werk van lokale kunstenaars in. Vanaf de uitkijktorens heb je een mooi overzicht over het plein en de omliggende bergtoppen.

Spaanse Moskee
Een beetje buiten de stadsmuren ligt de Spaanse Moskee, dit is een gebouw dat tijdens de periode van de Spaanse bezetting werd gebouwd. Een wandeling naar de Spaanse Moskee zorgt voor een schitterend panoramisch uitzicht over de stad. Vanaf de moskee heb je een compleet uitzicht over de gehele stad en de omringende bergen, vergeet vooral niet je camera voor prachtige beelden.

Talassemtane National Park
Talassemtane National Park is een nationaal park van 589,5 vierkante kilometer groot. Er zijn ongeveer 100 soorten vogels in dit park waargenomen, waaronder bedreigde soorten. Het heeft sparrenbossen en veel natuur, een bezoek aan dit park is een streling voor het oog voor natuurliefhebbers. Aangezien wandelroutes niet altijd even goed aangegeven staan, kun je ervoor kiezen om onder leiding van een gids te gaan wandelen.

De watervallen van Akchour

Op ongeveer 30 kilometer buiten de stad in de vallei van Tallembote, liggen de watervallen van Akchour. Er bevindt zich een prachtig natuurgebied met helderblauw water, kleine riviertjes en prachtige watervallen. Als je van natuur houdt en tot rust wilt komen is dit een ideale plaats om te bezoeken.

De berg Jebel El Kelaâ
Chefchaouen wordt omringd door de groene toppen van het Rifgebergte. Vanuit Chefchaouen is het mogelijk om in één dag de berg Jebel El Kelaâ te beklimmen. De 1616 meter hoge berg Jebel El Kelaâ ligt het dichtst bij het stadscentrum en dit zorgt voor een prachtig uitzicht. De tocht naar de top van de Jebel El Kelaâ is wel zwaar, het is een 9 uur durende tocht, dus conditie en ervaring is wel een vereiste voor dit avontuur.

Plaza Uta el-Hammam
Het kloppend hart van Chefchaouen wordt gevormd door het mooie plein Plaza Uta el-Hammam dat wordt omringd door kleine restaurants en cafés. Hier kun je de dag in alle rust beginnen met een ontbijtje of je lunch of avondeten in een van de restaurants nuttigen.

Winkelen in de medina

Ben je opzoek naar een unieke aanvulling op je interieur of andere originele spullen dan zit je in de blauwe medina helemaal goed. Chefchaouen staat bekend om haar wolproductie, in de vele winkels kun je prachtige dekens en tapijten kopen. Veel winkels hebben een atelier of werkplaats waar je zelf kan zien hoe de dekens en kleden worden geweven, dit is een leerzame en interessante proces.

Je kunt er ook leren tassen, accessoires, handgemaakte sieraden en talloze andere producten scoren voor een redelijke prijs. Schaam je er vooral niet voor om af te dingen, dit is een zeer normale zaak en word veelvuldig door de locals en toeristen gedaan.

Beste tijd om te gaan

Chefchaouen heeft een mediterraans klimaat met het hele jaar door zacht weer en weinig regen. Tijdens de zomermaanden juni, juli en augustus kan het erg warm worden in Chefchaouen met temperaturen van 30 tot 35 graden. In de winter kan er zo nu en dan neerslag vallen en is een temperatuurdaling mogelijk tot 10 a 15 graden.

Hou je van de warme zon, dan kun je het beste in de zomer gaan. Zoek je liever verkoeling dan is de beste tijd om Chefchaouen te bezoeken in de lente en herfstmaanden.

Vervoer

Chefchaouen beschikt niet over een eigen vliegveld, het dichtstbijzijnste vliegveld ligt in Tanger. De kleine stad beschikt over bussen en er rijden taxi's. Je kunt ook gebruik maken van een huurauto om de stad te ontdekken.

Marokko heeft zoveel moois en beschikt over prachtige plaatsen, meer hierover volgende week in de volgende stad!

© Redactie 2017
marokko
chefchaouen
stedentrip
reizen
citytrip
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?