Marrakech: Marokkaans stel gearresteerd voor bezoek aan kerk weer vrijgelaten

marokko
0
18 okt '17
Het stel werd 16 oktober gearresteerd en een uur later al weer vrijgelaten, zonder enige verklaring.

Een Marokkaans stel werd op 16 oktober gearresteerd door de politie van Marrakech na een bezoek aan een lokale kerk, een uur later werden ze echter alweer vrijgelaten, maar wel zonder enige uitleg.

Het stel, een jonge leraar en zijn verloofde, werd gearresteerd voor "het vermoeden dat zij zich tot het christendom hebben bekeerd", meldt de nieuwswebsite Alyaoum24.

Ze werden naar het politiebureau gebracht waar een onderzoek werd geopend, nadat getuigen hadden gemeld dat zij op zondagen meerdere kerken in de stad hadden bezocht.

Omar Arbib, hoofd van het kantoor van de Marokkaanse Vereniging voor de Rechten van de Mens (AMDH) in Marrakech, vertelde Telquel dat het stel weigerde het politieverslag te ondertekenen en zei dat zij hun arrestatie als willekeurig beschouwden.

Terwijl de zaak snel gesloten werd, is er nog geen rechtvaardiging gegeven voor de arrestatie. Het stel heeft hun religie niet geopenbaard, maar Arbib geeft aan dat dit niks mag uitmaken.

"Deze arrestatie is oneerlijk, want of ze christenen zijn of niet, ze hebben alle recht om een kerk binnen te gaan", zei Arbib en voegde eraan toe dat hij vreesde dat de arrestatie gebaseerd zou zijn op "discriminatie in de uitoefening van religieuze vrijheid".

Sinds 2011 garandeert de Marokkaanse grondwet een vrije uitoefening van religieuze overtuigingen voor iedereen. De grondwet citeert internationale conventies en dringt aan op eerbiediging van de universele beginselen van de mensenrechten. Het bepaalt echter ook dat dit respect voor internationale conventies "in overeenstemming moet zijn met de bepalingen van de grondwet, de constanten en de wetten van het Koninkrijk."

De juridische wetgeving verbiedt pogingen van niet-moslims om "soennitische moslims te bekeren" en elke moslim te bestraffen met zes maanden tot drie jaar gevangenisstraf en een boete van 100 tot 500 dirham voor het bekeren naar een andere religie.

Bovendien kan volgens de huidige Marokkaanse wetgeving de vrijheid van geweten alleen in één zin gecombineerd worden: de omzetting van christenen of joden naar de islam. Het tegenovergestelde wordt juridisch verworpen en sociaal veroordeeld.

© Redactie 2017
marokko
marrakech
kerk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?