Tientallen agenten dood in vuurgevecht Egypte

buitenland
1
21 okt '17
Zeker dertig Egyptische veiligheidsagenten zijn vrijdag gedood in een vuurgevecht met militanten.

Dat ontstond tijdens een politie-inval in hun schuilplaats in de woestijn ten westen van de Nijl. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken is ook een aantal extremisten om het leven gekomen. 

Egypte wordt geteisterd door een aantal islamitische verzetsgroeperingen, onder meer door een filiaal van Daesh. De meeste strijders zijn actief op het Sinai-schiereiland. Die richten zich vooral op politie en leger. In Caïro en andere steden zijn sinds enige tijd ook kerken het doelwit.

Op de plek waar de politie vrijdag na een tip razzia hield, verbleven naar verluidt leden van Hasm. Dat is de beweging die sinds een jaar aanslagen op rechters en politiefunctionarissen in en rond de Egyptische hoofdstad claimt. Egyptische autoriteiten beschouwen Hasm als de militante tak van de Moslimbroederschap.

Op weg naar de schuilplaats liep een konvooi van vier SUV's en een wagen van het ministerie van Binnenlandse Zaken in een hinderlaag. Vanaf hoger gelegen gebied werden ze door militanten beschoten met raketwerpers. Ook werden explosieven tot ontploffing gebracht.

© ANP 2017
egypte
vuurgevecht
politie
doden
daesh
hasm
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?