'Opstand Daesh in Filipijnen beëindigd'

buitenland
2
23 okt '17
Het Filipijnse leger heeft een eind gemaakt aan de vijf maanden durende gevechten met een aan Daesh gelieerde rebellengroep in de plaats Marawi.

De laatste opstandelingen werden volgens een woordvoerder van de regering afgelopen weekeinde uit de stad verdreven, maar getuigen hoorden maandagochtend (lokale tijd) nog steeds het geluid van automatische geweren. De woordvoerder bevestigde dat, maar hield vol dat de Daesh-strijders verslagen waren.

Vorige week werd de groep al een zware slag toegebracht toen twee kopstukken Omar Maute en Isnilon Hapilon omkwamen bij gevechten van de rebellen met het leger. Maandag werden de levenloze lichamen van 42 leden van de groep gevonden in twee huizen en de plaatselijke moskee. Onder de doden waren twee vrouwen.

Ontheemd

Het leger werd fel bekritiseerd vanwege de trage voortgang bij de herovering van Marawi. Ook krijgt het leger veel kritiek op het gemak waarmee de rebellen een deel van de stad op 23 mei innamen.

De Daesh-strijders voerden in de zuidelijke provincie Mindanao al maanden strijd met het Filipijnse regeringsleger. Door de gevechten zijn honderdduizenden Filipino's ontheemd geraakt. Er zijn volgens de autoriteiten 813 rebellen, 162 militairen en 47 burgers gedood. De Daesh-groep zou kindsoldaten hebben ingezet.

© ANP 2017
filippijnen
daesh
beëindigd
marawi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?