Is Saadia a.T. slachtoffer van geheim anti-radicaliseringsproject Van Der Laan?

algemeen
6
29 okt '17
Geheime informatie kwam vandaag op tafel, waarmee het ontslag van Saadia a.T. in een heel ander daglicht komt te staan.

Weekblad Elsevier schreef vandaag op basis van vertrouwelijke stukken en gesprekken met betrokkenen over een geheim project dat zou zijn opgezet in opdracht van de onlangs overleden burgemeester Eberhard van der Laan. 

Grijze Campagne

Volgens Elsevier droeg het geheime project de codenaam Grijze Campagne. "Het project, met als codenaam Grijze Campagne, werd met veel geheimzinnigheid omkleed en aan het zicht van de controle onttrokken. Wethouders en de gemeenteraad werden niet geïnformeerd en ook op het stadhuis wisten maar weinig mensen van het bestaan. De campagne mocht op geen enkele wijze te relateren zijn aan de gemeente Amsterdam."

Het idee was om jongeren met in totaal 25 YouTube-filmpjes weg te houden van radicalisme. In de video's vertelt een Marokkaanse Amsterdammer over zijn problemen. Voor de kijker is niet duidelijk dat hij een acteur is en dat hij voor de gemeente werkt. Het idee voor dit project komt van de Ier David Kenning, die namens de geheime diensten in Irak heeft gewerkt en daar dossiers bestudeerde van plegers van zelfmoordaanslagen.

"Vanuit de gemeente werden Saadia a.T en Mounir Dadi op het project gezet. Zij moeten op zoek naar een geschikte kandidaat. Het moet een jonge Marokkaanse Amsterdammer zijn die authentiek overkomt, maar die ook bereid is het risico te nemen dat hij als acteur wordt ontmaskerd en dan geen rugdekking krijgt van de gemeente. Uiteindelijk vinden Saadia en Mounir via Scholten & Partners, een bureau dat de gemeente Amsterdam vaker inhuurt, een geschikt acteur: Said. Maar omdat Scholten & Partners ook niet van de opdracht mag weten, moet hij facturen vanaf een apart opgerichte bv sturen", is te lezen in Elsevier.

Onenigheid

Het weekblad schrijft dat de burgemeester uiteindelijk onenigheid kreeg met de verantwoordelijke ambtenaren. Intern laat Van der Laan zijn ontevredenheid over de gang van zaken merken. Hij zegt tijdens vergaderingen expliciet tegen zijn medewerkers dat Saadia en Mounir van het dossier moeten, met name vanwege hun moslimachtergrond

Het strafontslag van Saadia zou met het project samenhangen. De manager van Saadia en Mounir stapt begin 2017 op. Na zes functioneringsgesprekken met haar nieuwe manager neemt Saadia eind juni 2017 zelf ontslag. Twee weken later wordt ze geschorst. Er verschijnen diverse artikelen in de media over het ‘Marokkanen- netwerk’ van de gemeente Amsterdam. Saadia en Mounir zouden bevriende Marokkaanse Nederlanders hebben binnengehaald op hoge posten in het stadhuis en zelf meedelen in de winst, maar hard bewijs daarvoor lijkt er niet te zijn.

Elsevier schrijft: "Bureau Integriteit meldt op haar computer in april al zaken te hebben aangetroffen die onderzoekers niet kunnen verklaren. Waarom factureert Said niet namens Scholten & Partners, maar namens een bedrijf dat op zijn naam staat? Waarom is de gemeente Amsterdam de enige opdrachtgever van dat bedrijf, en is nergens terug te vinden wat dat bedrijf precies voor de gemeente doet? Desondanks wordt er in april 2017 niks met de vragen en bevindingen gedaan. Het verslag wordt pas uit de la getrokken wanneer Saadia haar ontslag indient.

Een betrokkene meldt bij Bureau Integriteit dat de facturen van Said op de Grijze Campagne slaan, maar daar wordt niks mee gedaan. De gemeente doet eind augustus 2017 aangifte tegen Saadia wegens belangenverstrengeling en fraude, en geeft haar ‘strafontslag’ (oneervol ontslag, waarbij ze ook het recht op een ww-uitkering verliest). In het dossier dat bij de politie wordt ingeleverd, zitten wel de facturen van Said, maar géén stukken van de Grijze Campagne.

Betrokkenen snappen niet waarom de zaak nog niet is geseponeerd. ‘Saadia had niet eens de bevoegdheden om opdrachten te verstrekken of mensen in te huren zonder toestemming van anderen. Ingediende facturen moesten nog zeker door twee leidinggevenden worden goedgekeurd. Ik denk dat Van der Laan zo hard heeft opgetreden tegen Saadia omdat hij bang was dat ze uit de school zou klappen over de Grijze Campagne.’"

Na een spoeddebat in de gemeenteraad op 14 september, waar Van der Laan aangeeft dat het ontslag van Saadia terecht is, stoppen zes sleutelfiguren hun samenwerking met de gemeente. Ze zijn het oneens met hoe Saadia wordt aangepakt en boos hoe er sinds haar ontslag vanuit het stadhuis roddels naar de pers worden gelekt. 'De gemeente heeft laten zien dat zij niet in staat is geweest om één van haar beste ambtenaren te beschermen. Met de informatie die in de media is verschenen, heeft de gemeente het tegendeel laten zien.'

Reacties gemeenteraad

Diverse partijen in de Amsterdamse gemeenteraad willen nu opheldering over het antiradicaliseringsbeleid van de gemeente. De raad en wethouders niet over de 'Grijze campagne' geïnformeerd.

CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma noemt het verhaal 'bizar' en vindt dat "alles nu boven tafel moet''. VVD-raadslid Marianne Poot spreekt van een "heftig artikel'' en wil dat de onderste steen bovenkomt. "Waarom is de gemeenteraad niet geïnformeerd?'' Raadsleden bespreken de kwestie donderdag in een commissievergadering.

Ook PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman wist van niets, zegt ze tegen AT5. "Het roept bij mij heel veel vragen op. Donderdag hebben we een debat met de locoburgemeester. Mijn eerste vraag zal zijn of dit waar is.''

©ANP/Redactie

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© Redactie 2017
saadia a.t.
geheim
anti-radicaliseringsproject
van der laan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?