Kamer verwerpt moties van wantrouwen Wilders

algemeen
1
3 nov '17
De moties waren ingediend door Wilders omdat minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Barbara (Defensie) een dubbel paspoort hebben.

De Tweede Kamer heeft donderdagavond moties van wantrouwen tegen minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) verworpen. Ze waren ingediend door PVV-leider Geert Wilders omdat de twee een dubbel paspoort hebben. Ollongren (D66) heeft ook de Zweedse nationaliteit, Visser tevens de Kroatische nationaliteit. Volgens Wilders zorgt een dubbele nationaliteit voor "een schijn van dubbele loyaliteit". Zijn moties werden alleen gesteund door FvD van Thierry Baudet.

Een motie van wantrouwen tegen CDA-minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) onderging eenzelfde lot. Volgens Wilders is Grapperhaus' aanstelling een gevaar voor de samenleving omdat hij zich in het verleden heeft uitgesproken voor een terugkeer van extremistische jihadisten.

Premier Rutte had de moties van wantrouwen met klem ontraden. De motie tegen Ollongren en Visser noemde hij walgelijk. Eerder in het debat had de premier onderstreept dat de Grondwet zich niet verzet tegen bewindslieden met een dubbele nationaliteit.

© ANP 2017
wilders
motie van wantrouwen
verworpen
kamer
dubbel paspoort
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?