Meldingen seksueel geweld verdubbeld na #metoo

algemeen
1
15 nov '17
Het aantal slachtoffers van seksueel geweld dat zich bij een Centrum Seksueel Geweld (CSG) meldt, is de afgelopen maanden verdubbeld als gevolg van de #metoo-discussie.

Dat zegt directeur Ineke Sybesma van het Fonds Slachtofferhulp dat de Centra Seksueel Geweld financieel ondersteunt. "Van gemiddeld 250 meldingen in de eerste maanden van dit jaar verdubbelden door de aandacht de meldingen naar 550 in oktober, en november laat datzelfde beeld zien." De meldingen, die recente voorvallen betreffen, komen binnen via het gratis telefoonnummer 0800-0188.

In een CSG, waarvan er zestien zijn, werkt een team van artsen, verpleegkundigen, politie, psychologen, maatschappelijk werkers en seksuologen samen om slachtoffers van aanranding en verkrachting de benodigde specialistische zorg te geven. Dat moet bij voorkeur binnen een week gebeuren omdat dit de kans op medische en psychische problemen aanzienlijk verkleint.

Topje van de ijsberg

Volgens Sybesma is de toename nog "maar het topje van de ijsberg." Het onderstreept volgens haar de behoefte aan deskundige hulp na aanranding en verkrachting. Het CSG heeft pas sinds dit jaar landelijke dekking, maar wordt al weer bedreigd omdat de financiering door het Rijk nog niet zeker is.

Fonds Slachtofferhulp heeft de centra de afgelopen jaren met eigen geld ondersteund omdat dergelijke slachtofferhulp na seksueel geweld er nog niet was en de vraag groot was. "Slachtoffers van aanranding en verkrachting hebben recht op multidisciplinaire, deskundige hulp. De overheid mag deze slachtoffers niet in de steek laten", zegt Sybesma. "We doen een dringend beroep op de minister om alsnog over de brug te komen."

© ANP 2017
metoo
meldingen
seksueel geweld
verdubbeld
csg
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?