Meer dan 2 miljoen Marokkanen hebben diabetes

marokko
18
Het Marokkaanse ministerie van Volksgezondheid geeft aan dat de helft daarvan vrouw is.

In Marokko hebben meer dan twee miljoen mensen van 25 jaar en ouder diabetes en 50% daarvan is vrouw, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

In een verklaring ter gelegenheid van de Wereld Diabetes Dag die dit jaar werd gevierd onder het thema "Vrouwen en Diabetes", benadrukt het ministerie dat het voor de Marokkaanse vrouwelijke diabetespatiënt niet altijd gemakkelijk is om haar ziekte onder controle te houden en tegelijkertijd haar familie- en professionele verantwoordelijkheden te waarborgen. Bij gebrek aan regelmatige medische controle kan diabetes leiden tot problemen bij het verwekken van kinderen en complicaties voor de gezondheid van de moeder en de foetus of pasgeborene tijdens zwangerschap of bevalling. 

Het ministerie van Volksgezondheid erkent het belang van diabetespreventie en -bestrijding en heeft het tot een prioriteit gemaakt in zijn strategie. Het werkt om de zorg voor mensen met diabetes te verbeteren door screening en uitbreiding van het aanbod van zorg door het versterken van gezondheidscentra voor vrouwen met diabetes. Vooral voor zwangere vrouwen, door hen gratis medische monitoring te geven om een zwangerschap te garanderen zonder risico's voor hun gezondheid en die van hun kinderen.

Een aantal maatregelen van het ministerie omvatten de verhoging van het budget voor de aankoop van medicatie, de versterking van de voorlichting over diabetes en de complicaties daarvan en de ontwikkeling van een partnerschap met socialezekerheidsorganisaties, de particuliere sector en het maatschappelijk middenveld met betrekking tot de opvoeding van een kind met diabetes.

Het ministerie van Volksgezondheid biedt de nodige zorg en beschikbaarheid van gratis medicijnen op het niveau van eerstelijnsgezondheidszorg aan 748.000 diabetici, van wie 64% vrouwen, en waarvan er meer dan 325.000 in behandeling zijn. Het mobiliseert een jaarlijks budget van ongeveer 156.700.000 dirham voor de aankoop van insuline en orale medicatie en 15 miljoen dirham voor de aanschaf van medisch-technische apparatuur voor de detectie van diabetes en monitoring van diabetici, aldus de verklaring.

Diabetes breidt zich enorm uit, volgens de laatste schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en de Internationale Diabetes Federatie (IDF). In 2016 waren er 422 miljoen mensen wereldwijd diabetisch en dit aantal zou tegen 2030 552 miljoen bereiken, de helft van de mensen met diabetes zijn niet gediagnosticeerd.

© Redactie 2017
marokko
diabetes
vrouwen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?