Kamer voelt niets voor hoofddoek bij politie, NIDA wil landelijke proef

buitenland
58
20 nov '17
De Tweede Kamer wil agenten niet het recht geven een hoofddoek boven hun uniform te dragen.

Het College oordeelde maandag dat de politie zich schuldig maakt aan discriminatie door ook een agente die weinig contact heeft met burgers te verbieden bij haar uniform een hoofddoek te dragen.

VVD-Kamerlid Arno Rutte vindt het "maar goed dat het college geen bindende uitspraken kan doen", want "het uniform staat voor de neutraliteit van de overheid. We staan ook geen SP-buttons toe of ADO-sjaals."

Ook CDA'er Chris van Dam houdt vast aan neutrale kleding voor de politie. Hij wil wel met respect met de uitspraak van het College omgaan en naar manieren zoeken om moslima's voor het vak van agent te blijven winnen. Ronald van Raak van de SP wijst erop dat uniform niet toevallig eenvormig betekent. "Het is belangrijk dat de overheid eenvormigheid en neutraliteit uitstraalt."

PVV-leider Geert Wilders noemt de uitspraak "waanzin" en wil van "het College voor de Rechten van de Hoofddoek", zoals hij het noemt, af.

NIDA wil landelijke proef hoofddoek politie
NIDA, de Rotterdamse politieke partij, pleit voor een landelijke proef met een hoofddoek bij de politie. NIDA noemt de uitspraak van het College "hoopvol" en wil dat nieuwe uniformen worden ontworpen waar de hoofddoek onderdeel van is.

De partij vindt dat iedereen die zich wil inzetten voor de samenleving dat ongeacht levensbeschouwing, etniciteit of sekse moet kunnen doen en dat de politie zich moet inzetten om naast diverser ook inclusiever te zijn.

"Op het moment dat een seksist wordt aangesproken door een vrouwelijke agente en hij heeft daar moeite mee, dan is dat niet het probleem van de vrouwelijke agente, maar van die meneer die seksistisch is. Zelfde geldt voor iemand die een hoofddoek draagt", aldus de partij.

© ANP 2017
hoofddoek
politie
nida
tweede kamer
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?