Spartaan Boukhari scoort vier minuten voor tijd het winnende doelpunt

0
27 mrt '00

ROTTERDAM (ANP) - Over prolongatie van de titel hoor je de meest verstokte Feyenoord-supporter al maanden niet meer spreken. Na de uitschakeling in het bekertoernooi en de Champions League dreigen de Rotterdammers het seizoen ook zonder troostprijs af te sluiten. Na de 1-2 voor eigen publiek tegen Sparta staat rechtstreekse plaatsing voor de Champions League van komend seizoen op de tocht.

De Rotterdammers hebben drie punten minder dan nummer twee FC Twente en hebben ook een verliespunt meer dan Ajax, dat nog een wedstrijd te goed heeft. Het spel van Feyenoord geeft weinig hoop voor de nabije toekomst. De regerend landskampioen komt moeilijk tot scoren en beschikt bij een tegenvaller niet meer over de veerkracht om terug te knokken.

Het gebrek aan vechtlust kwam vier dagen geleden tegen de veredelde tweede keus van Olympique Marseille al tot uitdrukking. Na een goede eerste helft, waarin Feyenoord verzuimde afstand te nemen, gaf de landskampioen opnieuw blijk dat de teamgeest van vorig seizoen niet meer aanwezig is.

Feyenoord begon scherp aan de wedstrijd. De regerend landskampioen zette Sparta direct onder druk en zag het offensief al in de vierde minuut beloond met de openingstreffer van Tomasson: 1-0. Zoals wel vaker dit seizoen verzuimde Feyenoord vervolgens meer afstand te nemen. Tomasson, Kalou, Bosvelt en Samardzic stuitten in kansrijke positie op doelman Kooiman. Cruz raakte voor rust nog de paal.

Het gebrek aan schotkracht van Feyenoord stelde Sparta in staat de eerste de beste fatsoenlijke aanval met de gelijkmaker te bekronen. Boukhari liep in de 42e minuut de bal van de voet van Van Wonderen, maar schoot op het lichaam van keeper Dudek. Nielsen schoof het speeltuig vervolgens tussen de benen van de Pool in het doel: 1-1.

De gelijke stand bij rust vloekte met het wedstrijdbeeld. Toch is het niet de eerste keer dit seizoen dat oppermachtig Feyenoord er niet in slaagt een overwicht in doelpunten om te zetten. Zo stond RKC deze competitie ook tachtig minuten op eigen helft, maar verliet het wel met een 1-2 zege De Kuip. Ook De Graafschap kreeg bij Feyenoord geen enkele kans, maar liep met een doelpuntloos gelijkspel van het speelveld.

Een blik op de topschutterlijst bevestigt dat het Feyenoord van dit seizoen over geen makkelijk scorende aanvallers beschikt. Spits Cruz mocht in de gedevalueerde Nederlandse competitie tot nu toe slechts elf keer juichen. Bij een club die voor de prijzen wil spelen, moet een middenvelder dit moyenne moeiteloos halen. Bovendien maakte de Argentijn drie van zijn competitietreffers tijdens de eerste wedstrijd van het seizoen bij Den Bosch.

Feyenoord drong in de tweede helft wel aan en zag Tomasson en Kalou opnieuw goede mogelijkheden missen. Bovendien had de landskampioen de pech dat scheidsrechter Bossen verzuimde de bal op de stip te leggen, toen doelman Kooiman zich vergreep aan Kalou. Naarmate de wedstrijd vorderde en de doelpunten uitbleven, sloop de irritatie in de ploeg van Feyenoord. De winnende treffer van Spartaan Boukhari vier minuten voor tijd zal de onrust in het Rotterdamse kamp nog verder doen toenemen.