Coalitieakkoorden anti-Netanyahu-kamp Israël rond

buitenland
0
11 jun '21
De Israëlische oppositieleider Yair Lapid heeft de deals rond met alle partijen die deel gaan uitmaken van een regering zonder Benjamin Netanyahu.

Daarmee komt het eind van het premierschap van die rechtse politicus na twaalf jaar nu echt in zicht.

De Toekomstpartij van Lapid heeft volgens Israëlische media akkoorden getekend met alle zeven partijen waarmee ze een coalitie wil vormen. Dat maakt de weg vrij voor de stemming van komende zondag in het parlement, dat het politieke monsterverbond van het anti-Netanyahu-kamp nog moet goedkeuren.

De partijen hadden tot vrijdagmiddag om hun coalitieakkoorden naar het parlement te sturen. Die deadline is volgens de partij van Lapid gehaald. Na de stemming van zondag mag de rechtse nationalist Naftali Bennett premier worden. Hij blijft aan tot augustus 2023. Daarna mag Lapid het voor nog twee jaar overnemen.

De partijen uit het blok worden vooral verenigd door hun wens om de voor corruptie vervolgde Netanyahu te zien vertrekken. Er doen rechtse, linkse en centrumpartijen mee. Ook een partij die opkomt voor Arabische Israëli’s heeft getekend voor de coalitie.

"Het tekenen van deze overeenkomsten maakt een einde aan 2,5 jaar politieke crisis", zei Bennett volgens de krant The Jerusalem Post. "De regering zal zich inzetten voor alle Israëliërs: religieus, seculier, ultra-orthodox en Arabisch."

© ANP 2021
israël
jeruzalem
yair lapid
naftali bennett
benjamin netanyahu
regering
corruptie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?