Amerikanen staan stil bij aanslagen van 11 september 2001

buitenland
174
11 sep '21
De Verenigde Staten staan stil bij de aanslagen van 11 september 2001.

Twintig jaar geleden vlogen terroristen met gekaapte passagiersvliegtuigen in op het World Trade Center in New York en het Pentagon bij Washington.

Bijna 3000 mensen stierven. Ook in het dorp Shanksville stortte een gekaapt vliegtuig neer. Dat gebeurde toen inzittenden de terroristen aan boord probeerden te overmeesteren. Dit toestel was vermoedelijk onderweg naar het Witte Huis of het parlementsgebouw in Washington.

President Joe Biden en first lady Jill zijn zaterdag bij de herdenkingen op de drie rampplekken. Vicepresident Kamala Harris en haar man Douglas Emhoff gaan naar een andere bijeenkomst in Shanksville dan het presidentiële echtpaar. De vier zien elkaar later bij het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Amerikaanse presidenten bezoeken niet elk jaar drie herdenkingslocaties op 11 september. Biden legt deze zaterdag dezelfde route af als de toenmalige president Barack Obama in 2011, tien jaar na de aanslagen.

Obama is nu ook bij de herdenking in New York. Oud-president Donald Trump gaat voor zover bekend niet naar een herdenking.

De herdenkingen vinden dit jaar plaats kort nadat de Verenigde Staten Afghanistan hebben verlaten. Het Amerikaanse leger viel dat land bijna twintig jaar geleden binnen omdat de extremistische Taliban, de toenmalige machthebbers, onderdak boden aan de groepering die naar verluidt achter de 11 september-aanslagen zat, al-Qaeda.

De Taliban werden verdreven maar kwamen vorige maand weer aan de macht, enkele weken voor het vertrek van de Amerikanen.

© ANP 2021
verenigde staten
11 september
joe biden
terrorisme
wtc
new york
barack obama
afghanistan
taliban
al qaida
donald trump
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?