Ophef in Saoedi-Arabië na sambashow op straat (video)

buitenland
18
11 jan '22
Een sambashow met schaars geklede danseressen heeft in Saoedi-Arabië voor veel ophef gezorgd.

Op beelden die rondgaan op sociale netwerken zijn drie buitenlandse vrouwen te zien die de samba dansen in een van de hoofdstraten van Jazan. Ze namen daar deel aan het winterfestival.

De vrouwen waren gekleed in typische kleurrijke veren van het Braziliaanse carnaval. Zoals bij samba-optredens in het Zuid-Amerikaanse land doorgaans het geval is hadden ook de drie vrouwen in Jazan hun armen, middel en benen onbedekt. De vrouwen, wier nationaliteit nog onduidelijk is, toonden echter minder blote huid dan de danseressen tijdens de beroemde carnavalsoptochten in Rio de Janeiro.

Desondanks spraken veel burgers hun verontwaardiging uit over de show. Velen riepen daarbij op tot het bestraffen van de organisatoren. De gouverneur van de stad Jazan, prins Mohammed bin Nasser, heeft in het weekend een onderzoek gelast. 

Het land in het Midden-Oosten, dat in september 2019 zijn deuren opende voor buitenlandse toeristen via een nieuwe visumregeling, heeft in de afgelopen jaren de amusementsmogelijkheden voor burgers aanzienlijk verruimd.

De hervormingen vinden plaats op initiatief van kroonprins Mohammed bin Salman. Die is hard bezig met het doorvoeren van zijn prestigieuze maar ook omstreden hervormingsplan 'Vision 2030'. Het doel van het plan is om het Saoedische koninkrijk toegankelijker te maken voor de buitenwereld.

De hervormingsplannen stuiten echter op veel weerstand. Het land wordt nog steeds gedomineerd door het wahabisme, een bijzonder strikte en traditionele interpretatie van de islam.

© MAROKKO.NL 2022
saoedi-arabië
jazan
samba
bloot
vrouwen
danseressen
mohammed bin nasser
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?