Strengere controle op verklaring goed gedrag

economie
0
13 jul '07
DEN HAAG - Het ministerie van Justitie roept werkgevers op te controleren of verklaringen van goed gedrag van het personeel echt zijn.

Werkgevers zijn verantwoordelijk voor de controle, die misbruik moet voorkomen, zo meldt Nu.nl.
Het AD schreef vrijdag dat een veroordeelde pedofiel met een vervalste verklaring van goed gedrag aan de slag is gegaan als jeugdwerker in Rotterdam. Het ministerie meldt dat het niet de eerste keer is dit jaar dat een vervalste verklaring wordt gevonden. Eerder deze week werd duidelijk dat in de zorgsector vaak niet wordt gevraagd om een zogeheten Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

Driekwart van de mensen die vorig jaar in de zorg zijn gaan werken, heeft geen verklaring laten zien tijdens de sollicitatieprocedure, bleek uit onderzoek van het AD. Drie van de vier kinderziekenhuizen zouden de verklaring ook niet vragen bij sollicitaties. Het ministerie van Justitie wijst erop dat werknemers en vrijwilligers in diverse sectoren altijd een originele verklaring van goed gedrag moeten laten zien.
Het is de taak van werkgevers om de verklaring op echtheid te controleren. Dat kan aan de hand van een reeks kenmerken, waaronder het justitielogo en een watermerk.

© MAROKKO.NL 2007
ad werkgever vog zorgsector ministerie van justitie