Marokkaanse weekblad Nichane uit de handel

buitenland
2
6 aug '07
De Marokkaanse premier Driss Jettou heeft afgelopen zaterdag opdracht gegeven om het onafhankelijke weekblad Nichane uit de handel te halen, meldt het Nrc.nl vandaag.

Zaterdag na het verbod, volgde ook een verbod op het Franstalige zusterblad van Nichane, Tel Quel. Hoofdredacteur Ahmed Benchemsi werd vervolgens verhoord door de politie.
Volgens een verklaring van de Marokkaanse premier werd Nichane uit de handel genomen wegens „uitlatingen tegen de goede zeden en moraal’’ en gebrek aan respect voor de Marokkaanse koning Mohammed VI. Dit naar aanleiding van een artikel over seksualiteit in de islamitische cultuur. Volgens het officiële staatspersbureau MAP wordt Benchemsi gehoord wegens mogelijke belediging van de profeet Mohammed.
 
In het hoofdredactionele commentaar dat Benchemsi deze week schreef voor Tel Quel uitte hij kritiek op de toespraak van de Marokkaanse koning Mohammed vorige week maandag, tijdens het jaarlijkse kroningsfeest. Hierin bevestigde de koning de absolute macht van de monarchie, terwijl tevens officieel de parlementsverkiezingen van 7 september werden aangekondigd. In het hoofdredactionele commentaar werd de vraag gesteld wat voor zin de verkiezingen hebben als het paleis uiteindelijk de belangrijke beslissingen neemt. Het publicatieverbod van Tel Quel en Nichane strekt zich tevens uit naar de digitale versie.

De Marokkaanse autoriteiten hebben de afgelopen maanden aanhoudend opgetreden tegen perspublicaties. Vorige maand werden de directeur en een journalist van het Arabischtalige weekblad Al Watan vervolgd. Dit naar aanleiding van een artikel waarin twee interne nota’s van de Marokkaanse geheime dienst werden vrijgegeven over het terrorismegevaar in Marokko. De auteur belandde in de gevangenis. De kwestie rond Al Watan was aanleiding tot felle protesten van Marokkaanse dag- en weekbladen.

Vorig jaar december werd Nichane al eens uit de handel gehaald, na persoonlijk ingrijpen van premier Jettou wegens een special waarin volksmoppen werden gepubliceerd over seks, politiek en geloof. Nichane kreeg een publicatieverbod van twee maanden opgelegd wegens een „aanval op het islamitische geloof”.

Bron: Nrc.nl

© MAROKKO.NL 2007
weekblad nichane
marokkaanse media
driss jettou
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?