Waarden en normen beinvloeden keuzes voor werk en kinderopvang

economie
2
14 aug '07
Waarden en normen spelen een grote rol bij keuze voor werk en kinderopvang.

Dat is één van de conclusies die het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) trekt in het onderzoek Moeders, werk en kinderopvang in model.

Het onderzoek is een analyse van arbeidsparticipatie- en kinderopvangbeslissingen van moeders met jonge kinderen. Uit het onderzoek blijkt dat in 2004  twee van de drie moeders met kinderen van 0-12 jaar een baan hadden van gemiddeld 19 uur per week. Van de moeders met kinderen van 0-3 jaar maakte 13% geen gebruik van kinderopvang. Bij de moeders met kinderen op de basisschool (4-12 jaar) lag dit percentage bijna driemaal zo hoog (36%).

De keuzes van moeders met jonge kinderen om te werken en/of gebruik te maken van kinderopvang worden vooral beïnvloed door hun gezinssituatie en het te verwachten uurloon. De invloed van de kosten en de beschikbaarheid van opvang op deze keuzes is relatief gering. Opvattingen en normen en waarden zijn wel van belang bij de keuzes. Uit het onderzoek komt naar voren dat ook de sociale omgeving (bijvoorbeeld het aantal werkende moeders en het gebruik van kinderopvang in de kennissenkring) en de daar bestaande opvattingen over werk en kinderopvang van grote invloed zijn op de keuzes die de moeders maken.

Het rapport is een vervolg op de eerdere studie van het SCP Hoe het werkt met kinderen.

© MAROKKO.NL 2007
werk
kinderopvang
sociaal cultureel planbureau
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?