VS vult kruidvat Midden-Oosten bij

buitenland
0
16 aug '07
De Verenigde Staten voeren de wapenlevering aan Israël fiks op. De bondgenoten hebben donderdag in Jeruzalem een wapendeal van 30 miljard dollar getekend.

Kreeg Israël voorheen voor 2,4 miljard dollar per jaar aan militaire steun, de komende tien jaar is dat jaarlijks 3 miljard. De Verenigde Staten voeren de wapenlevering aan Israël fiks op. De bondgenoten hebben donderdag in Jeruzalem een wapendeal van 30 miljard dollar getekend. Israëls regionale vijanden - Iran, Hezbollah en Hamas - zijn ook bedreigingen voor de VS, verklaarde de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken Nicolas Burns. Een sterk en veilig Israël is volgens hem in het belang van de VS.De recorddeal is ook bedoeld als goedmakertje voor de Amerikaanse plannen om de luchtmacht van Saudi-Arabië aanzienlijk te versterken. Israël claimt geen bezwaar te hebben tegen meer Amerikaanse steun aan Saudi-Arabië. Het huidige beleid van de VS is erop gericht om de macht van het sjiitische Iran in te dammen door soennitische groeperingen en landen, zoals Saudi-Arabië, te steunen.
De VS en Israël beschuldigen Iran ervan te streven naar atoomwapens. Iran ontkent dit. De VS en Israël beschikken zelf al over atoomwapens. Het Amerikaanse Congres moet nog toestemming verlenen voor de militaire steun aan Israël, maar algemeen wordt aangenomen dat dit geen problemen oplevert. Het overwegend soennitische Egypte, de eerste Arabische staat die vrede sloot met Israël, krijgt jaarlijks 1,3 miljard dollar aan militaire steun van de VS.

© MAROKKO.NL 2007
israel
vs
wapens
midden-oosten
iran
saudie-arabië
atoomwapens
luchtmacht
jeruzalem
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?