Instituut FORUM niet blij met miljoenennota

economie
0
19 sep '07
Multicultureel insituut FORUM is teleurgesteld in de miljoenennota, dat laat de organisatie weten in een perbericht...

Multicultureel insituut FORUM is teleurgesteld in de miljoenennota: omdat niet de burgers centraal staan, maar de instellingen. Dat laat de organisatie weten in een persbericht. Het kabinet prijst weliswaar de professionals in de frontlinie, maar maakt nergens duidelijk of op korte termijn de beste leerkrachten op de zwakste scholen werken, de beste hulpverleners de meest kwetsbare gezinnen begeleiden en de beste wijkagenten in de moeilijkste wijken lopen. Forum vat de miljoenennota samen als; streven naar sociale samenhang gepaard met onsamenhangende plannen.

Te vaag
Gelet op de aard en omvang van de achterstanden van allochtonen op de arbeidsmarkt en in het onderwijs, en gelet op de gespannen sociale verhoudingen, verwachtte FORUM een integrale  aanpak. Het kabinet trekt voor integratie, afgezet tegen andere beleidsonderwerpen, nauwelijks geld uit. Dat levert een wonderlijke paradox op volgens FORUM: daar waar in het politieke/wetenschappelijke debat de multiculturele samenleving als een specifiek allochtonenprobleem wordt gezien, is de bestuurlijke probleemaanpak overwegend algemeen. FORUM is voor algemeen beleid waar mogelijk, maar voor specifiek beleid waar noodzakelijk.

Ingeburgerd? Hoe check je dat?
Het kabinet pakt integratie langs twee lijnen op: De Minister voor Wonen, Wijken en Integratie heeft haar integrale verantwoordelijkheid toegespitst op wonen, wijken en inburgering. FORUM is van oordeel dat de minister hier goed werk levert. Het Deltaplan Inburgering met de focus op rendement en kwaliteit is uitstekend. De analyse op het terrein van wonen en wijken (sociale stijgingsmachine, eigen woningbezit, etc.) is adequaat. Daarnaast is integratie in de Miljoenennota de optelsom van alle deelmaatregelen die verschillende departementen nemen. Hier is de analyse versnipperd, is er geen zicht op de opbrengsten van dit beleid voor allochtonen en zijn de middelen voor integratie volstrekt onvoldoende volgens FORUM.

Jaaa, hij staat daar!
FORUM stelt vast dat de verschillende departementen vooral algemeen beleid voeren via algemene instellingen  zoals Jeugdzorg, politie et. dat nog nader geconcretiseerd moet worden via allerhande actieplannen en prestatieafspraken. Deze instrumentalistische, bureaucratische benadering doet geen recht aan de urgentie van de problemen volgens  FORUM. De organisatie constateert dat het kabinet zich onvoldoende rekenschap geeft van het feit dat de institutionele infrastructuur onderdeel uitmaakt van het probleem; de ontoegankelijkheid van de instellingen, gebrek aan effectief diversiteitsbeleid, etc.

Diversiteit, huh?
FORUM vindt dat de verschillende deelprojecten van het kabinet onvoldoende samenhangend zijn: - Zo heeft de minister voor Jeugd en Gezin geen ‘Actieplan Diversiteit in het Jeugdbeleid’ terwijl de minister voor WWI er wel naar verwijst. - Zo is de schooluitval onder allochtone jongeren in de grote steden weliswaar schrikbarend hoog, maar in het project ‘Aanval op de uitval’ levert dit geen specifieke aandacht op. - Zo is de werkloosheid van allochtonen substantieel hoger, maar trekt het plan ‘Iedereen doet mee’ van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor dit specifiek probleem nauwelijks extra geld uit. - Tot slot: de bestrijding van interetnische spanningen ontbreekt en het ‘Actieplan Polarisatie en Radicalisering’ van Binnenlandse Zaken legt volgens FORUM de verkeerde accenten en prioriteiten.

En FORUM kan natuurlijk ook alleen maar draaien op voldoende geld, dus...

© MAROKKO.NL 2007
forum
miljoenennota