Armste landen krijgen meer geld van Wereldbank

economie
0
28 sep '07
De Wereldbank heeft beloofd 3,5 miljard dollar uit te trekken voor hulp aan de armste landen.

De landen die al verder zijn in hun ontwikkeling kunnen rekenen op een lagere rente als zij geld lenen bij de Bank. De renteverlaging bedraagt ongeveer een kwart procentpunt. Dat meldt DFT.nl.

Het bestuur van de Wereldbank is het daar donderdag over eens geworden. De 3,5 miljard is een verdubbeling van het bedrag dat twee jaar geleden nog werd afgesproken. Het geld is bestemd voor het zachteleningenloket van de Bank dat ook giften verstrekt. Wereldbank-president Robert Zoellick heeft de donorlanden opgeroepen hun bijdrage voor de armste landen te vergroten.
Opkomende markten zoals China en India zullen profiteren van de renteverlaging. De bankdivisie waarvan zij geld lenen zal ruwweg de helft van de 3,5 miljard voor de armste landen moeten opbrengen, zo staat in een verklaring. De rest komt van IFC, het onderdeel dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van de private sector in arme landen. De IFC heeft de afgelopen jaren behoorlijke winsten gehaald via zijn investeringen in bedrijven in midden- en lage-inkomenslanden. Vorig jaar werd er voor het eerst geld door IFC gestort in het loket voor zachte leningen, IDA. Dat geld was bestemd voor de ontwikkeling van de private sector in de armste landen.

© MAROKKO.NL 2007
wereldbank robert zoellick ifc