Skype kost Ebay meer dan miljard

economie
0
3 okt '07
Internetbeldienst Skype blijkt niet te kunnen voldoen aan de torenhoge verwachtingen die moederbedrijf eBay voor de onderneming had geschapen.

eBay heeft vanwege zijn beldochter een afschrijving van $ 1,4 mrd (ongeveer euro 1 mrd) moeten doen, zo maakte de Amerikaanse internetveiler dinsdag bekend. In 2005 betaalde het concern nog ruim $ 2,6 mrd om Skype over te nemen.

De Zweedse medeoprichter Nicholas Zennstrom (41) heeft zijn conclusies getrokken en legt zijn functie als bestuursvoorzitter van Skype neer. Hij maakt plaats voor de Nederlander Michael van Swaaij (afkomstig van eBay), die de zaken waarneemt totdat er een permanente vervanger is. Ook oprichter Janus Friis stapt uit het bestuur.

Strop met Skype 2005:
- eBay lijft Skype in voor zo'n $ 2,6 mrd.
- eBay komt overeen eigenaren nog $ 1,7 mrd uit te keren bij goede prestaties 2007:
- Prestaties vallen tegen.
- eBay schrijft $ 1,4 mrd af op Skype, waarvan $ 900 mln om de waarde beter te benaderen.
- Eigenaren krijgen de rest

Beleggers op Wall Street leken echter nauwelijks verrast door de afschrijving. De koers van eBay rees licht na de bekendmaking van het nieuws. In 2005 reageerden analisten al overwegend negatief op het overnamebedrag. Ze betwijfelden toen of de internetveiler in staat zou zijn om de groeiende populariteit van een gratis beldienst om te zetten in klinkende resultaten.
Het internetbelbedrijf biedt gratis software aan waarmee gebruikers gratis telefoongesprekken kunnen voeren via voip (voice-over-internet-protocol). Wie ook naar vaste lijnen of mobiele nummers belt, moet daarvoor betalen. Over het afgelopen kwartaal genereerde Skype daarmee $ 90 mln omzet, maar dat was veel minder dan verwacht, volgens eBay.
Het bedrijf probeerde met wisselend succes synergie te creëren, bijvoorbeeld door Skype-gebruikers geld te laten versturen via zijn eigen internetbetaaldienst PayPal.
Een deel van de afschrijving dient om de oprichters en andere aandeelhouders uit te betalen. Zij lopen echter veel grotere betalingen mis vanwege de tegenvallende prestaties die hun bedrijf tot nog toe heeft geleverd.

© MAROKKO.NL 2007
skype ebay afschrijving
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?