Ali Larijani neemt ontslag

buitenland
0
20 okt '07
De belangrijkste Iraanse onderhandelaar over het omstreden Iraanse nucleaire programma, Ali Larijani, heeft ontslag genomen. Dat heeft de Iraanse persbureau IRNA zaterdag bekendgemaakt.

Een reden voor het ontslag werd niet gegeven. Volgens een woordvoerder bood Larijani verscheidene keren zijn ontslag aan en heeft president Mahmoud Ahmadinejad dat uiteindelijk aanvaard, aldus volkskrant.nl.

Larijani voerde de laatste jaren intensief overleg met onder meer het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) en de Europese Unie over het omstreden nucleaire programma. Hij werd in 2005 door de radicale president Ahmedinejad benoemd.

Volgens het Westen wil Teheran een atoombom maken, maar Iran hield altijd vol dat het kernenergie nodig heeft voor de groeiende vraag naar elektriciteit. Hierdoor zouden de slinkende Iraanse olievoorraden bestemd kunnen blijven voor de export.

Het is niet duidelijk of het ontslag van Larijani te maken heeft met een meningsverschil tussen hem en Ahmedinejad. Woensdag zei de onderhandelaar dat president Vladimir Poetin van Rusland een voorstel had gedaan om de vastgelopen besprekingen over het kernprogramma vlot te trekken. Vrijdag zei Ahmadinejad echter dat er helemaal niet zo'n voorstel lag.

Een regeringswoordvoerder in Teheran zei dat onderminister van Buitenlandse Zaken, Saseed Jalili, Larijani zal opvolgen. Larijani zei onlangs dat zijn ontmoeting volgende week met de buitenlandcoördinator van de EU, Javier Solana, doorgaat.

Eerder deze maand bereikte Larijani nog een akkoord met Moskou over de voltooiing van de Iraanse kerncentrale in Bushehr die met Russische hulp wordt gebouwd. De reactor zou eigenlijk deze maand al moeten worden opgestart, maar volgens een Russische ondernemer zal het project pas eind volgend jaar gereed zijn. Volgens Russische functionarissen was de vertraging ontstaan door betalingsachterstanden. Teheran verklaarde echter dat Moskou onder druk staat van het Westen om de bouw te vertragen.
 
Het voorgenomen overleg dinsdag in Rome tussen Iran en de Europese Unie (EU) over het omstreden Iraanse atoomprogramma gaat gewoon door. Dat heeft een zegsman van de EU zaterdag gemeld. Volgens hem heeft het onverwachte vertrek van de Iraanse hoofdonderhandelaar geen invloed op het geplande topberaad. EU-buitenlandcoördinator Javier Solana reist dan ook gewoon naar de Italiaanse hoofdstad. Wie namens Iran optreedt, is volgens de EU-woordvoerder nog niet bekend.

© MAROKKO.NL 2007
ali larijani
iraanse onderhandelaar
persbureau irna
mahmoud ahmadinejad