Zak van Sinterklaas dit jaar extra gevuld

economie
0
7 nov '07
Sinterklaas wordt dit jaar grootser gevierd dan ooit. Winkeliers verwachten dat Nederlanders zo’n twintig procent meer uitgeven aan pakjesavond dan vorig jaar.

Dat zegt de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Volgens directeur Henk Kok komt dat door de aantrekkende economie, maar ook omdat winkels zelf veel meer op het sinterklaasfeest inzetten.

„Winkeliers hebben geluisterd naar de consument”, zegt de directeur. „Die ergerde zich eraan dat winkels al voor 5 december helemaal in kerstsfeer waren. Nu zie je in de winkels en etalages dat er volop wordt ingezet op sinterklaas. Kerstspullen zijn er ook wel, maar meestal niet direct in het zicht bij binnenkomst.

”De detailhandel rekent in de week voorafgaande aan pakjesavond op een extra omzet van 480 miljoen euro. Vorig jaar was dit 410 miljoen euro. Kok: „Het is niet zo dat mensen meer cadeaus kopen, maar ze kopen duurdere dingen, zoals spelcomputers, mobieltjes en iPods.”

Telegraaf.nl meldt verder dat de cadeaus die goed verkopen zij digitale fotolijstjes en alles rondom pokeren. „Pokeren is echt een hype, mede door alle tv-aandacht. Speldozen en pokerboeken worden goed verkocht.”
Van kinderspeelgoed vliegen vooral Lego en Playmobil de winkel uit. Verder zijn dierenpantoffels in trek en alles rondom het thema Cars van Disney.

© MAROKKO.NL 2007
sinterklaar rnd henk kok economie poker lego