''Op Geenstijl worden moslims consequent geitenneukers genoemd''

algemeen
247
5 jan '08
Honderdduizenden jongeren loggen dagelijks in op Marokkaanse en Turkse websites.

Hoewel de virtuele wereld vooral langs etnische scheidslijnen is geordend, zien deskundigen ook mogelijkheden voor integratie.
Het aantal allochtone websites en hun bereik groeit al jaren. Terwijl uit onderzoek na onderzoek blijkt dat de publieke omroep er niet in slaagt allochtonen aan zich te binden. Zo heeft negentien procent van de Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen nog nooit naar het NOS Journaal gekeken. Tegelijkertijd halen steeds meer allochtone jongeren hun informatie van specifieke minderhedensites als Lokum.nl (Turks), Waterkant.nl (Surinaams), Marokko.nl en Maroc.nl.

Achter sommige sites zitten stichtingen die met subsidies de integratie proberen te bevorderen. Het gros van de sites is echter commercieel. Die zien in het groeiende allochtone volksdeel een interessante reclamedoelgroep.

''Onze sites richten zich niet alléén op Marokkanen, Turken en Surinamers,'' benadrukt Nabibaks, die met Etnomedia de sites Maghreb.nl (Marokkaans), Waterkant.nl (Surinaams) en Lokum.nl (Turks) bestiert. ''Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de bezoekers Nederlander is. Onze sites zijn er voor iedereen die geïnteresseerd is in Turkije, Marokko of Suriname.''

Een aantal allochtonensites lag een paar jaar geleden onder vuur wegens hun discriminerende inhoud. Zo haalde de site Alqualem.nl (Arabisch voor 'de pen') het nieuws toen er vlak na de moord op Theo van Gogh een antihomopamflet op werd geplaatst.

Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) ontving na de aanslagen in de VS van 11 september 2001 honderden klachten over Maroc.nl. Mensen verheerlijkten op de site Osama bin Laden en maakten antisemitische opmerkingen. Ook het nieuws dat terreurverdachten Samir A. en zijn vriendin Soumaya S. elkaar via de site leerden kennen, plaatste Maroc.nl in het verdachtenbankje.

Inmiddels kent de site, die overheidssubsidie ontvangt, strenge huisregels. ''Binnen onze internetgemeenschap moet stevig gediscussieerd kunnen worden,'' zegt oprichter Mohamed el Aissati.

Maar het dient wel binnen de grenzen van de Nederlandse wet te gebeuren. ''Er worden door de vijftienduizend dagelijkse bezoekers enorm veel berichten geplaatst, dus er glipt wel eens een reactie doorheen die eigenlijk niet kan,'' zegt El Aisatti. ''Zodra wij een discriminerende opmerking tegenkomen, wordt die verwijderd. Wie meerdere keren in de fout gaat, wordt uiteindelijk helemaal geblokkeerd.''

De politiek incorrecte toon op Marokko.nl doet nog het meest denken aan die van hun rechtse, autochtone broertje Geenstijl.nl. ''Alleen worden de berichten op allochtone sites met argusogen gevolgd,'' zegt Faizal Nabibaks van mediabureau Etnomedia in Rotterdam. ''Op Geenstijl worden moslims consequent geitenneukers genoemd. Daar hoor je weinig klachten over. Als wij die toon op onze sites aanslaan over christenen, staat iedereen op z'n achterste benen, maar eigenlijk is dat het toppunt van integratie.''

De vraag of de etnische verkokering op internet een obstakel is voor de integratie, wordt door de wetenschap met een duidelijk nee beantwoord. In zijn meest recente jaarboek ICT en Samenleving, stak het Sociaal en Cultureel Plan Bureau (SCP) nog de loftrompet over de zegeningen van internet voor de integratie.

Door het voeren van intensieve discussies op sites als Maroc.nl krijgen jongeren meer begrip voor elkaars standpunt, aldus het SCP. Bovendien worden de allochtone sites ook massaal door autochtone jongeren bezocht, waardoor Nederlandse en buitenlandse jongeren elkaar tegenkomen. Ander positief punt is volgens het SCP dat de voertaal op de minderhedensites vrijwel altijd Nederlands is, aldus Het Parool.

Volgens Faizal Nabibaks van Etnomedia begrijpen mensen die denken dat allochtonen alleen nog maar op hun eigen sites komen, niks van internet. ''De verkokering is het gevolg van de manier waarop internet is georganiseerd. Alles wordt gerubriceerd in groepen, mensen creëren gemeenschappen rond een gezamenlijk interesse.''

''Een forum voor liefhebbers van de BMW 3-serie is in wezen niks anders dan een site als http://www.lokum.nl/, waar mensen die geïnteresseerd zijn in de Turkse cultuur elkaar ontmoeten. Maar Turkse jongeren kijken en luisteren daarnaast ook gewoon naar de mainstream media. Ook onder Turken is de Telegraaf nog steeds de grootste krant.''

© MAROKKO.NL 2008
marokko.nl geenstijl turken surinamers websites allochtonen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?