Burqini enorm populair in Marokko
De eerste mega-order van 20000 burqini's komt uit Marokko.
26 February 2008
lifestyle

Een moeder en dochter uit Meppel zijn de spil van de Europese en Noord-Afrikaanse burqini business. Een eerste container met 20.000 burqini’s gaat binnenkort naar Marokko. Ja, de burqini die vorige week tot ophef leidde in een Zwols zwembad is geleverd door háár bedrijf, zegt Dorelies Woortman, van het Meppelse bedrijf Woortman Sportswear. Ze vindt het belachelijk dat de directeur van het zwembad een vrouw in burqini naar huis stuurde. ‘Moslims willen juist meedoen in de maatschappij. Dat kan met deze badkleding’.

Iets meer dan een half jaar verkoopt Woortman de burqini’s, via internet en winkels. Een burqini ziet eruit als een zwempak met capuchon. De kleding bedekt het hele lichaam, op handen, voeten en gezicht na. Het ontwerp houdt rekening met de vrouwelijke vormen: rond billen en borsten zit extra wijdvallende stof.

In Nederland verkocht Woortman tot nu toe ongeveer vijftig van de zwemtenues. Maar die vraag moet toenemen, nu de nieuwe collectie binnen is, en het bedrijf ‘echt los kan’. ‘We hebben al 80 aanvragen liggen voor de komende collectie.’ In Zweden zijn er al verschillende winkels die burqini’s hebben besteld; meestal zo’n honderd per winkel, aldus Depers.nl.

De burqini is ontworpen en bedacht door Aheda Zanetti, een Australische moslimvrouw, die een patent heeft op de kleding. Woortman zocht contact met de bedenkster, omdat ze geregeld vragen kreeg van moslimvrouwen die op zoek waren naar speciale badkleding. De vrouwen kwamen bij Woortman terecht omdat ze al langer een bedrijfje heeft dat gespecialiseerd is in UV-beschermende badkleding, dat onder meer zwemshirts met lange mouwen verkoopt.

Woortman sloot een exclusief contract met Zanetti, de geestelijke moeder van de burqini, waardoor haar bedrijf het alleenrecht heeft voor distributie in Europa en Noord-Afrika. Zanetti maakte de kleding eerst zelf in een atelier, maar toen de vraag groeide, werd de productie uitbesteed. Een fabriek in China produceert de kleding nu.

Volgens Woortman is de burqini het populairst in Noord-Afrikaanse landen, waar natuurlijk veel moslims wonen. Een eerste mega-order voor Marokko van 20.000 burqini’s rolt binnenkort uit de Chinese fabriek.

In Europa kost de burqini tussen de 130 en 150 euro. Die prijs is te hoog voor Noord-Afrika, zegt Woortman. Daarom levert haar bedrijf flink goedkopere burqini’s voor die regio. Deze badkleding is simpeler en heeft geen bijzondere designs, zoals in Europa, legt Woortman uit.

Als de burqini wil doorbreken in Nederland, moeten zwembaden wél meewerken. Het verbod van de Zwolse zwembaddirecteur lijkt geen stimulans. Woortman denkt dat de commotie juist ook positief kan werken. ‘Dankzij de aandacht in de media hebben we extra aanvragen gekregen.’ Ze heeft contact gezocht met de directeur, maar deze had geen behoefte aan een gesprek. Over de burqini zei hij eerder: ‘Andere bezoekers nemen er aanstoot aan. Zwolle is nog niet rijp voor de burqini.’

Wel of geen protest in Nederland, voor Woortman ligt de grootste markt tóch elders. Behalve Noord-Afrika, ziet ze vooral veel kansen in Frankrijk, Duitsland en Zweden.

burqini marokko woortman sportswear dorelien aheda zanetti
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi