Nederlanders laten zich vooralsnog niet afschrikken
Buitenlandse Zaken verwacht niet dat toeristen het eerste doelwit zijn van mogelijke aanslagen.
17 March 2008
lifestyle

Nederlanders die een reis hebben geboekt naar islamitische landen, laten zich vooralsnog niet afschrikken door de komst van de film Fitna van Geert Wilders. Hoewel het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor onrust in landen als bijvoorbeeld Egypte, Pakistan en de Palestijnse gebieden, gaan Nederlanders gewoon op vakantie.

Dat blijkt uit een rondgang langs reisbureaus die tours organiseren in landen als Marokko, Egypte, Syrië en Jordanië. Vooral in de meivakantie, die dit jaar twee weken duurt, hebben veel gezinnen een vakantie geboekt. "Egypte en Marokko zijn populaire bestemmingen. Alleenstaanden kiezen eerder voor Jordanië of Syrië", aldus een woordvoerder van Koning Aap, een reisbureau dat veel reizen naar het Midden-Oosten organiseert, aldus pzc.nl.

Datzelfde geldt voor de reisbureaus Shoe String en Baobab Reizen, die ook veel tours in islamitische landen hebben. Wel krijgen zij regelmatig telefoontjes van mensen die vragen of de situatie nog veilig is vanwege de komst van de film van Wilders waarin hij de islam bekritiseert. "Maar zolang er geen negatief reisadvies is, krijgen wij geen annuleringen binnen", aldus een woordvoerder van Baobab Reizen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt wel voor onrust als gevolg van de film van Wilders. Sinds ruim een week staat er op de website van het ministerie dat Nederlanders die naar islamitische landen reizen, waakzaam moeten zijn en de berichtgeving in de media moeten volgen. Verder adviseert het ministerie reizigers om zich aan 'een laag profiel aan te houden'.

"Dat betekent dat ze grote mensenmassa's moeten mijden. Dus uit de buurt blijven van demonstraties", aldus een woordvoerder van ministerie.

Buitenlandse Zaken verwacht overigens niet dat toeristen het eerste doelwit zijn van mogelijke aanslagen. Het geweld zal zich eerder richten tot Nederlandse overheidsgebouwen.

Toeristen die zich onveilig voelen, kunnen hun verblijfsgegevens doorgeven aan de Nederlandse ambassade in het islamitische vakantieland. Datzelfde geldt voor Nederlanders die er wonen. Bijna alle ambassades hebben landgenoten opgeroepen zich te laten registreren.

"In geval van nood kunnen Nederlanders dan makkelijker worden geëvacueerd", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

islamitische pakistan marokko egypte syrie geert wilders vakantie
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi