Allochtonen mee het bos in


Rubriek: Algemeen

Uitgegeven op 17-07-2003      Print artikel Allochtonen mee het bos in

Allochtonen kunnen volgend jaar met Natuurmonumenten op excursie naar bossen, parken en meren. Met het project 'Meer kleur in het groen' hoopt de vereniging etnische minderheden enthousiast te krijgen voor natuur in Nederland.

Allochtonen komen weinig in Nederlandse natuurgebieden. Vaak weten ze niet dat er een park of bos in de buurt is. Volgens de natuurvereniging komt dat deels door een gebrek aan interesse. "De meeste allochtonen wonen in steden", legt woordvoerder Angela Duijndam uit. "We zien ze eigenlijk heel weinig spontaan de natuur in trekken." Aan de andere kant constateert de vereniging dat ze deze doelgroep de afgelopen jaren zelf over het hoofd heeft gezien.

Om daar verandering in te brengen, komt Natuurmonumenten met 'Meer kleur in het groen'. Elk jaar wil de natuurclub vijf trips organiseren vanuit de vier grote steden. Gedacht wordt aan fietstochten, vaarexcursies of bijvoorbeeld een bezoek aan Ecomare op Texel.

Natuurmonumenten heeft geen garanties dat de excursies een succes worden. Duijndam: "Dat blijft natuurlijk een beetje de vraag." Eerdere plannen om groentochten voor bewoners van asielzoekerscentra te organiseren, liepen spaak. "Het ene moment waren de bewoners er nog, het volgende moment was het centrum compleet ontruimd."

De natuurvereniging verwacht meer van de uitjes voor permanent in Nederland wonende 'medelanders'. "Als allochtonen hier in een natuurgebied komen, reageren ze vaak enthousiast. Dan roepen ze: ik wist niet dat dit er in Nederland allemaal was."

Duijndam is zelf met Marokkaanse scholieren naar een natuurgebied bij 's-Graveland geweest en dat bleek een succes. "Die kinderen vonden het echt leuk. We hielden een speurtocht en we kwamen tijd tekort."

Natuurmonumenten richt zich niet op specifieke etnische groepen. "Maar omdat in Nederlandse steden vooral Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen wonen, krijgen we zo wel een zekere afbakening." 'Meer kleur in het groen' is een kopie van een project in Engeland. De Britten wilden iets doen aan het stereotiepe beeld van de blanke man uit de middenklasse die lange wandelingen door de natuur maakt.
Bron: Leeuwarder Courant

Terug naar het overzicht
Klik hier om dit artikel te bekijken op nieuws.marokko.nl

Copyright 17-07-2003 Leeuwarder Courant - Marokko.nl

Advertentie, MAROKKO MEDIA, de Marokkaanse doelgroep binnen handbereik


Links
Marokkaans lifestytle magazine op internet
Marokko, Marokkanen, Marokkaans nieuws in Nederland
Europa's grootste Marokkaanse dating site
Marokkaans digitaal receptenboekje
Marokko lifestyle en pop culture. Muziek, uitgaan, tips