Belgen lachen: 'Oh, wat zijn die kazen stil'

sport
0
30 mrt '00

Aardig is dat toch van het Nederlands elftal, om de voetballende buren uit België aan een portie zelfvertrouwen te helpen voor Euro 2000. Ruim een half jaar geleden schaamden de Rode Duivels zich bijna voor hun bijnaam, maar mede door de opbeurende resultaten tegen Nederland zullen ze het gastheerschap met trots dragen.

Om de Belgen nou meteen tot kanshebber uit te roepen, gaat aanvoerder Frank de Boer te ver. Van hem krijgen ze een compliment, want ze vormen een goede, degelijke ploeg. Meer niet. 'Nee, ik zie de Belgen niet als favoriet, ondanks de 5-5 van Rotterdam en deze 2-2. Ze moeten te veel kracht geven en dat breekt ze in de slotfase op. Als wij in het eerste half uur attenter waren geweest, hadden we gewoon gewonnen.'

Maar Nederland was niet attent en dus kreeg België opnieuw de kans het zelfbewustzijn op te vijzelen. Want België was een half jaar geleden een voetballand zonder hoop, waar resultaten telkens weer teleurstelden en bondscoaches (Van Moer, Leekens) werden ontslagen.

Euro 2000 wilde daarom maar niet écht tot leven komen. De kaartverkoop bleef ver achter bij die in Nederland. Wat is de zin van een toernooi in eigen huis als de eigen ploeg geen schijn van kans heeft, vroeg men zich af.

En terwijl het toernooi alsmaar naderde, stelde de KBVB de goedaardige Robert Waseige aan als een soort laatste redder. De bondscoach mocht in september 1999 debuteren te Rotterdam, tegen de superieur geachte Nederlanders, het gezelschap dat de kost verdient in de grote voetbalsteden van Europa.

De doldwaze 5-5 deed een nieuw tijdperk aanbreken voor de Belgen, waar Nederland sprak van een uitglijder. 'Ja, toen hebben we ze aardig op weg geholpen', keek De Boer na de 2-2 van Brussel terug. En gisteren stak Oranje opnieuw een handje toe, door zichzelf weer te veroordelen tot een inhaalrace.

Sinds de 5-5 verrasten de Belgen Italië, verpletterden ze Marokko en ging het volk weer houden van de Rode Duivels. Voor het eerst in meer dan twintig jaar was het vroegere Heizel-stadion gisteren uitverkocht voor een oefenduel en de mensen genoten, vooral van dat net als in Rotterdam gedenkwaardige eerste half uur.

Bij mislukte acties van Nederland stonden ze op van hun stoeltje, balden ze een vuist, sloegen ze een arm om elkaars schouders, schaterden ze van het lachen of hieven ze een lied aan: 'Oh, wat zijn die kazen stil.'

De Belgen op het soppige veld waren brutaal, en hard ook. Vanderhaeghe, speler van Excelsior Moeskroen, deelde zomaar een beuk uit aan Davids van Juventus (die in de tweede helft trouwens tot twee keer toe wraak nam). Wilmots, de Belgische motor, schopte Bogarde zelfs uit de wedstrijd. Bogarde zei na afloop dat dat allemaal bij voetbal hoort.

Waseige, die veel liever Frans spreekt dan Nederlands, noemde de flair van zijn elftal na afloop 'durfkracht'. 'Duels winnen, dat is belangrijk en dat lukte aardig. Misschien alleen niet tegen Davids, want dat is wel erg moeilijk.'

Collega Rijkaard had in de voorbereiding een aantal slidings en andere voorbeelden van fors spel laten zien op video. Plus een interview met middenvelder Goor, die praatte over de Belgische specialiteit: bikkelen. Dat bikkelen begon de Nederlanders dermate te irriteren dat ze soms onbesuisd iets gingen terugdoen.

Nog twee wedstrijden spelen de Belgen (tegen Noorwegen en Denemarken), alvorens ze op 10 juni aftrappen tegen Zweden. Vermoedelijk vol zelfvertrouwen, mede dankzij Oranje. Frank de Boer: 'Och, en dat is goed voor Euro 2000.' Waarop hij knipoogde.

© MAROKKO.NL 2000

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi