Indonesië wil YouTube blokkeren om Fitna

buitenland
0
3 apr '08
De Indonesische regering gaat de videowebsite YouTube eind deze week blokkeren als de film Fitna van Wilders niet voortijdig van de site is verwijderd.

De Indonesische minister van Informatie heeft YouTube inmiddels schriftelijk verzocht de anti-islamitische film van Wilders te verwijderen, aldus het AD. De nationale internetproviders hebben opdracht gekregen voorbereidingen te treffen voor de blokkade.

YouTube heeft nu de film Fitna ‘gevlagd’ en van een waarschuwing voorzien dat de video ‘verontrustende beelden’ bevat. De film is echter ook in Indonesië nog steeds toegankelijk, zij het dat men zich eerst moet registreren. .

Het overwegend islamitische Indonesië voelt zich diep gekwetst door de film Fitna waarin de Islam wordt afgebeeld als een gewelddadige godsdienst. Regering en moslimleiders hebben de film eensgezind veroordeeld. Van grootschalige protesten is echter geen sprake.

De afgelopen dagen waren er slechts enkele kleine demonstraties met gemiddeld vijftig deelnemers. Hun donderpreken en dreigementen van sweepings en boycotacties maken weinig indruk op de Nederlandse gemeenschap in Jakarta. Ook het verbranden van de vlag van het Nederlands consulaat wordt afgedaan als een incident. Van anti-Nederlandse sentimenten is niks te merken onder de voornamelijk gematigde moslimbevolking. Aan de ‘vrijwillige’ oproep tot een boycot van Nederlandse producten lijken vooralsnog weinigen gehoor te geven.

De Indonesische president en moslimleiders hebben de goegemeente tot kalmte gemaand. Ze benadrukken telkens dat de anti-islamitische standpunten van Wilders niet worden gedeeld door de Nederlandse regering, noch door een meerderheid van de burgerbevolking. De Nederlandse ambassadeur krijgt in de Indonesische media ook alle ruimte om zich te distantiëren van de film.

© MAROKKO.NL 2008
indonesische regering
youtube
fitna
geert wilders
blokkeren
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?