Marokkaanse jeugdbende opgerold

algemeen
0
7 apr '08
Agenten in de Amsterdamse Diamantbuurt zijn met de dood bedreigd door leden van een criminele Marokkaanse jeugdbende.

De dienders werden met naam en toenaam aangesproken en te verstaan gegeven zich niet met de activiteiten van de jongeren te bemoeien.

„Maar niemand komt aan mijn mensen, en diegene die dat wel doet en doodsbedreigingen uit pakken we,” briest commissaris Leen Schaap. „We hadden de groep al in het vizier en hebben gisteren met de laatste twaalf arrestaties nu de hele bende achter slot en grendel gezet.

Dat betekent dat we de laatste tijd in totaal 28 jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar van straat hebben gehaald.”
Schaap zegt dat bewijsmateriaal wordt verzameld om de groep aan te pakken als criminele organisatie. „De hele handel en wandel van deze jonge mannen heeft niets meer te maken met activiteiten die normaal gesproken door een jeugdbende worden uitgevoerd zoals auto-inbraken en zakkenrollerij.

Deze gasten hielden zich bezig met grootschalige drugshandel en gewelddadige gewapende overvallen,” aldus de geschrokken Schaap.

De groep opereerde voornamelijk vanuit de Diamantbuurt, waar de jongeren zich onaantastbaar waanden en de buurt volledig terroriseerden.

„Ze stonden altijd in de omgeving van het Smaragdplein en de leider van de club, de 22-jarige Oman el H. zorgde ervoor dat iedereen zijn klusje deed. Hij kon vorige week worden opgepakt na een mislukte overval in Nijmegen,” aldus de onderzoeksleider.

Schaap zegt verder dat van alle opgepakte gasten de financiële huishouding onder de loep genomen gaat worden. „Iedere euro die ze aan hun criminele activiteiten hebben verdiend moeten ze terugbetalen, aldus Telegraaf.nl.

Er moet een duidelijk signaal uitgaan van deze actie en andere jongeren moeten zien dat misdaad niet loont als de verdachten straks als ridder te voet vrij komen.”

Na de aanhoudingen is ook op veel plaatsen huiszoeking verricht. Daarbij werden veel goederen in beslag genomen waaronder harddrugs, geld en diverse elektronische apparatuur. Voorafgaand aan de aanhoudingen is een breed onderzoek ingesteld naar de feiten en de persoonlijke omstandigheden van de verdachten.

Vanuit de zogenoemde ketenaanpak wordt daarom niet alleen naar de strafrechtelijke afdoening gekeken maar ook naar het voorkomen van herhaling. Partners als Openbaar Ministerie, stadsdeel Oud Zuid maar ook buurtbewoners, jongerenwerk, woningcorporaties en scholen werken hierin nauw samen.

© MAROKKO.NL 2008
marokkanen jeugdbende amsterdam diamantbuurt
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi