Scholieren leren elkaar gezond leven

algemeen
1
8 apr '08
Met strengere regels en een ingrijpend gezondheidsprogramma pakken middelbare scholen de gevaren van drank, drugs, internet, seks en te weinig bewegen aan.

Binnenkort starten experimenten om de gezondheid van jongeren op te krikken, aldus het AD.

Op de scholen krijgen leerlingen tussen 13 en 16 jaar wekelijks twee uren les over de risico’s van ongezond gedrag. Daarnaast onderzoeken ze bijvoorbeeld hoe eenvoudig het is om als minderjarige alcohol te kopen. Dat bespreken ze met medeleerlingen.

Deze methode, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten in de Verenigde Staten, wordt vandaag op een congres over gezonde scholen gepresenteerd. Scholen in Bilthoven en Breda nemen het voortouw. Zij krijgen daarbij steun en begeleiding van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht).

Zorgverzekeraar Agis betaalt een deel van de kosten. De kosten van de nieuwe aanpak bedragen op de middelbare school in Bilthoven naar schatting 45.000 euro per jaar. Als de resultaten succesvol zijn, wordt het landelijk ingevoerd.

Uniek is dat alle ongezonde leefstijlen tegelijk worden aangepakt. Nu besteden scholen vooral per thema aandacht aan voorlichting.

,,De nadruk ligt op leerlingen die elkaar onderwijzen,’’ zegt Guus Schrijvers, hoogleraar algemene gezondheidszorg (UMCU). ,,Als het gaat om de risico’s van ongezond gedrag, nemen jongeren niets aan van de docent of hun ouders. De leerlingen nemen vooral veel van elkaar over, ook slecht gedrag. Daarom richt onze methode zich op de hele groep.’’ De scholen hanteren tegelijk strengere regels. Zo worden leerlingen die dronken op een schoolfeestje verschijnen, harder aangepakt.

© MAROKKO.NL 2008
gezondheidsprogramma
gezondheid
midelbare scholen
bewegen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi