''Omar zou over tien jaar de nieuwe Holleeder kunnen zijn''

algemeen
0
8 apr '08
Advocaat Jeroen Soeteman van El H. is kwaad over de mededelingen die de politiechef in de media doet.

Omar el H., die de Amsterdamse recherche ziet als de leider van de opgerolde jeugdbende uit de Diamantbuurt, is eerder veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de dood van de drugsverslaafde Anja Joos.

Joos werd op 6 oktober 2003 door een groep jongens doodgeschopt op het Gerard Douplein in De Pijp, aldus Parool.nl.

Omar el H. kreeg 240 uur taakstraf en zes maanden cel voorwaardelijk, omdat hij deel uitmaakte van de groep die bij het schoppen stond te joelen, lachen en schelden. De rechtbank oordeelde dat hij door zijn gedrag 'had bijgedragen aan de groepsdynamiek' waarin de hoofdverdachten Joos zo hard schopten dat ze stierf. El H. is in cassatie gegaan bij de Hoge Raad, die zaak loopt nog.

El H. werd donderdag in Nijmegen gearresteerd na een mislukte overval. De recherche volgde hem al sinds januari, omdat hij een gewelddadige jeugdbende uit de Diamantbuurt zou leiden, die gewapende overvallen pleegde, op grote schaal in drugs handelde, inbrak in auto's en uiteindelijk ook de politie bedreigde.

Onderzoeksleider Leen Schaap van de recherche is geschrokken van de snelle 'criminele carrière' die El H. en zijn medeverdachten maakten. ''Omar el H. zou over een jaar of tien wel eens de nieuwe Willem Holleeder kunnen zijn als we nu niet fors ingrijpen,'' zegt Schaap.

Advocaat Jeroen Soeteman van El H. is kwaad over de mededelingen die de politiechef in de media doet, omdat zijn cliënt 'in beperkingen zit', waardoor hij niets over de zaak mag zeggen.

''Het beangstigt me dat de onderzoeksleider zich zo uitlaat. Kennelijk geldt de onschuldpresumptie (een verdachte is onschuldig totdat het tegendeel is bewezen, PV) ineens niet meer voor de politie. Meneer Schaap moet gewoon zijn mond houden en zijn werk doen,'' aldus Soeteman.

© MAROKKO.NL 2008
jeroen soeteman omar diamantbuurt leen schaap amsterdam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi