Actie chauffeurs: bus gratis op Koninginnedag

algemeen
16
8 apr '08
Op Koninginnedag, 30 april, bieden buschauffeurs gratis vervoer aan omdat ze meer loon willen.

Ook op 1 (Hemelvaart), 5, 6, 11 en 12 mei (Pinksteren) hoeven reizigers niet te betalen, aldus het AD. De buschauffeurs willen 4 procent meer loon, maar de openbaarvervoerbedrijven zeggen dat niet te kunnen betalen.

Bestuurders Ed van Eijbergen van FNV Bondgenoten en Emiel Peper van CNV Bedrijvenbond meldden dat dinsdag. Vorige week liepen de cao-onderhandelingen vast. Toen spraken de bonden al over mogelijke acties. Leveren de publieksvriendelijke acties niets op, dan gaan de chauffeurs staken.

De CNV-chauffeurs voeren op de christelijke feestdagen geen actie.

Vervoersadviseur Peter van der Sluis van werkgeversorganisatie VNO-NCW denkt dat acties helemaal voorkomen kunnen worden. Op 25 april zitten de bonden en de werkgevers weer met elkaar aan tafel. De werkgevers willen dan met een loonbod komen. Tot nu toe is er geen bod neergelegd, aldus Van der Sluis. De bonden stellen echter dat de werkgevers zoals Arriva, Connexxion een Veolia/BBA 0 procent loonsverhoging bieden. Van der Sluis stelt dat op 25 april een reëel loonbod zal worden gepresenteerd. Wat dat bod inhoudt, wil Van der Sluis nog niet zeggen.

De onderhandelingen tussen beide partijen over de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor dit jaar zijn vorig jaar al begonnen. Het openbaar vervoer kent twee cao’s en die zouden worden samengevoegd. Dat is mislukt waardoor beide cao’s apart moeten worden bevochten.

© MAROKKO.NL 2008
koninginnedag
30 april
buschauffeurs
gratis
meer loon
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi