Aboutaleb roept vrouwen op meer te werken

economie
21
9 apr '08
Ahmed Aboutaleb heeft een dringend pleidooi gehouden om vrouwen te stimuleren deel te nemen aan het arbeidsproces.

 "Het kabinet gaat vrouwen niet dwingen meer te werken, maar ik wil wel zeggen: we hebben ze hard nodig". Dat zei staatssecretaris Ahmed Aboutaleb dinsdag bij de installatie van de Taskforce DeeltijdPlus, die met name vrouwen met kleine deeltijdbanen gaat stimuleren meer uren te werken.  Nu verricht 73 procent van de 15- tot 65-jarigen een vorm van betaalde arbeid. Het kabinet streeft ernaar dat op te krikken naar 80 procent in 2016. "Gebeurt dat niet, dan komt de betaalbaarheid van voorzieningen in gevaar", aldus de bewindsman. "Het gaat daarbij niet alleen om de verzorgingsstaat, maar ook bijvoorbeeld om de kustbeveiliging en scholen." 

Aboutaleb richtte zijn oproep met name aan vrouwen die geen kinderen hebben. Ook zij werken vaak in deeltijd en ook vrouwen die al uit de kleine kinderen zijn, blijven vaak hangen in kleine deeltijdbanen.

De taskforce, onder voorzitterschap van Pia Dijkstra, wil in ieder geval in alle geledingen van de maatschappij de discussie hierover aanjagen. "Wij koersen op een cultuuromslag, ten aanzien van de moederschapscultuur, maar ook bij de bedrijven. Dus de ambitie is groot", aldus Dijkstra. Zij wil dat werkgevers meer oog krijgen voor deeltijders en hun talenten. De eerstkomende maanden gaat de taskforce praten met vrouwen, werkgevers, politici en de vakbeweging. In juli komt zij met een nader werkplan.  We weten dat veel vrouwen die in deeltijd werken wel een paar uur meer willen werken, aldus Dijkstra. Volgens haar gaat het om ongeveer een miljoen vrouwen. Dijkstra wil weten wat voor hen de belemmeringen zijn.

Bij de installatie bood FNV-voorzitter Agnes Jongerius al een reeks aanbevelingen aan van diverse vrouwengroepen. Een daarvan is een vierdaagse werkweek voor zowel man als vrouw. "Over vrouwen praat je niet zonder het ook over mannen te hebben", vinden de groepen. En ook over werktijden praat je niet, zonder het ook over schooltijden te hebben.  

© MAROKKO.NL 2008
aboutaleb
vrouwen
arbeid
moederschap
verzorgingsstaat
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi