Racisme Waspik volkomen genegeerd

algemeen
15
10 apr '08
Burgemeester Kleijngeld van Waalwijk trok nadrukkelijk het boetekleed aan.

Politie, gemeente, jongeren- en welzijnswerk en andere instanties hebben ‘broddelwerk’ geleverd bij de hulp aan een Liberiaans gezin dat werd gepest en geïntimideerd door een groep hangjongeren in het Brabantse dorp Waspik. De problemen waren bekend, maar iedereen ‘deed zijn eigen ding’. Er werd veel overlegd, maar niet ingegrepen.

Dat is de conclusie van een onderzoeksrapport van Forum, het instituut voor multiculturele ontwikkeling, naar de omstandigheden die geleid hebben tot de vlucht van het Liberiaanse gezin uit het dorp vorig najaar. Volgens de onderzoekers was sprake van ‘racistische overlast’. Het rapport werd vanmorgen op het gemeentehuis van Waalwijk aangeboden aan minister Vogelaar van Integratie. De Liberiaanse moeder en haar kinderen wonen nu elders in de gemeente Waalwijk, aldus Volkskrant.nl.

Burgemeester Kleijngeld van Waalwijk trok nadrukkelijk het boetekleed aan. Hij was ‘verbijsterd dat ondanks alle goede bedoelingen bij alle organisaties, er geen goed beeld was hoe te handelen’. Het gezin is anderhalf jaar gepest en getreiterd door een groep hangjongeren. Ze bekogelden het huis met eieren en vuurwerk, reden met hun scooter expres kinderen aan, scholden ze uit en bedreigden hen voortdurend. Het gezin was soms zo bang dat het niet buiten durfde te komen.

De politie beschouwde de treiterijen aanvankelijk als kattekwaad. Ook toen de moeder zich met haar klachten meldde op het bureau, werd een actie ondernomen. De districtschef verdedigde zich gisteren met de mededeling dat er slechts een melding was gedaan, geen aangifte.

Kleijngeld bood vanmorgen zijn excuses aan. ‘Er is in het hele traject door niemand gezegd: nu moeten we stoppen met overleggen, maar iets gaan doen voor het gezin. Er zijn op heel veel plaatsen en momenten kleine en grote blunders gemaakt’, aldus de burgemeester. Volgens minister Vogelaar kan het onderzoeksrapport ook andere gemeenten tot lering zijn.

© MAROKKO.NL 2008
kleijngeld waalwijk waspic racisme brabant
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?