Europees Parlement: Boycot opening Olympische Spelen

sport
4
10 apr '08
Onder Nederlandse parlementariërs in Den Haag is weinig enthousiasme voor een boycot van de opening.

Het EP neemt daarover donderdag een gezamenlijke resolutie aan. De EU-landen zijn sterk verdeeld over hoe met China en de Olympische Spelen om te gaan.
Landen als Polen, Estland en Tsjechië blijven uit protest tegen de Chinese mensenrechtenschendingen in Tibet weg bij de openingsceremonie op 8 augustus in Peking. Frankrijk overweegt dat ook.
De Britse premier Gordon Brown en de Duitse bondskanselier Angela Merkel blijven ook weg, maar zeggen dat ze nooit van plan waren te gaan. Premier Jan Peter Balkenende wil gaan, tenzij de situatie erg verslechtert.

Het EP stemde donderdag met 493 stemmen voor en 91 tegenstemmen voor een boycot van de opening als er geen nieuwe dialoog tussen China en de Dalai Lama komt.
Onder Nederlandse parlementariërs in Den Haag is weinig enthousiasme voor een boycot van de opening. Alleen de ChristenUnie, SGP en D66 pleiten ervoor.

VVD-europarlementariër Jules Maaten is zeer tevreden over het standpunt van het EP.
"China wil van de openingsceremonie een politiek evenement maken, met de aanwezigheid van wereldleiders. Dan zullen ze ook politiek water in de wijn moeten doen. Praten met de Dalai Lama is het minste'', aldus Maaten.

Hij wijst ook op de inperkingen door de Chinese autoriteiten van de vrijheid van meningsuiting op het internet, de situatie in Soedan, de relatie met Taiwan en de ontwikkeling in Hong Kong, die hem allemaal "grote zorgen baren''.
In de resolutie vraagt het Europees Parlement ook om het bezoek van de Dalai Lama aan het Europese Parlement, gepland voor het najaar van 2008, te vervroegen.

Voorzitter Erica Terpstra van NOCNSF vindt het beter om de olympische fakkel uit de route door Tibet te schrappen. Volgens de preses doet het afbreuk aan de Tibetaanse zaak als de fakkelestafette ook daar gepaard gaat met
protesten en geweld. "Dat kun je niet hebben. Je ontkracht ook de argumenten voor de mensenrechten die je zeker vanuit Tibet geweldloos op tafel zou willen brengen'', zei Terpstra donderdag in het NOS Journaal.
Terpstra is in Peking om het congres van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bij te wonen.

De voorzitter van NOCNSF, die zich al vaker verontrust uitsprak over de schending van de mensenrechten in het door China bezette Tibet, kreeg bij het IOC geen gehoor voor haar pleidooi om Tibet uit de route te verwijderen.
De fakkelloop blijft vooralsnog de geplande route door twintig landen volgen, ondanks de gewelddadige protesten de afgelopen dagen in Londen en Parijs.

Terroristen in het islamitische noordwesten van China beraamden de ontvoering van buitenlandse atleten, journalisten en toeristen tijdens de Olympische Spelen.
Dit heeft de Chinese politie donderdag bekendgemaakt. De terroristische groep wilde het sportfestijn verstoren maar is ontmanteld, aldus een politiewoordvoerder

© MAROKKO.NL 2008
olympische spelen
boycot
europa
tibet
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi