8-jarig meisje vraagt scheiding aan

buitenland
204
11 apr '08
Het meisje vroeg de rechter om een scheiding uit te spreken.

Jemen is deze week de 8-jarige Nojoud Muhammed Nasser naar de rechtbank gestapt omdat haar vader haar gedwongen heeft om met een 30-jarige man te trouwen. Het is voor het eerst dat er in het islamitische land om deze reden een rechtszaak wordt gevoerd.

Het meisje vroeg de rechter om een scheiding uit te spreken. Ook klaagde ze haar 22 jaar oudere echtgenoot aan voor seksueel misbruik. Volgens Jemenitisch recht kan het meisje gezien haar leeftijd geen rechtszaak voeren. Toch beval de rechter de arrestatie van haar vader die geestelijk in de war zou zijn geraakt, en haar echtgenoot, aldus Fok.nl.

''Mijn vader sloeg me en vertelde dat ik deze man moest trouwen en indien ik dat niet deed, ik zou worden verkracht. Geen wet en geen sjeik in dit land zouden mij kunnen helpen. Ik weigerde, maar ik kon het huwelijk niet stoppen. Ik vroeg en smeekte mijn moeder en tante om te helpen, maar ze zeiden niks te kunnen doen. Daarom sta ik nu hier'', zei ze tegen de rechter.

In Jemen mag men niet trouwen met meisjes jonger dan 15 jaar. In 1998 werd het evenwel wettelijk mogelijk dat ouders een huwelijkscontract tussen hun kinderen konden maken, ook wanneer zij onder de 15 zijn. Maar de echtgenoot mag het huwelijk dan niet consumeren voordat het meisje 15 is.

© MAROKKO.NL 2008
jemen scheiding rechtbank huwelijk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi