Amsterdamse Moskee middelpunt machtsstrijd

algemeen
0
6 sep '03

Achter de schermen van de Arrahmane moskee in de Amsterdamse Pijp woedt een felle machtsstrijd tussen fundamentalistische en gematigde moslims. Intimidaties, bedreigingen en verdachtmakingen zijn bijna aan de orde van de dag en zorgen voor een explosieve sfeer in de Marokkaanse gemeenschap.

Minstens drie groeperingen eisen de heerschappij op binnen de Marokkaanse moskee, zo blijkt uit de notulen van een recente raadsvergadering van het stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid. De plaatselijke politici zitten met de handen in het haar. Al maanden proberen zij in contact te treden met het bestuur van de moskee om hun zorgen te uiten over tal van 'ondoorzichtige' praktijken. In de wijk gonst het van de geruchten dat de moskee in handen is van een fundamentalistische groepering die, met financiële steun uit Saoedi-Arabië, jongeren probeert te ronselen voor de jihad - de gewapende islamitische strijd.

Volgens Abou Menebhi, voorzitter van de Stedelijke Marokkaanse Raad, speelt de moskee een rol bij het werven van jonge mannen voor reizen naar Saoedi-Arabië en Pakistan. Op koranscholen, waar die jongeren terechtkomen, worden strijders gerekruteerd voor de jihad. De moskee wordt volgens Menebhi ook gebruikt als hotel voor buitenlandse gasten op doorreis.

Het stadsdeel heeft vorig jaar de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) benaderd voor een onderzoek naar de moskee, omdat gevreesd wordt voor radicalisering van de lokale Marokkaanse jeugd. Terwijl dat onderzoek loopt, tasten de politici voorlopig in het duister over wat zich in het complex allemaal zou afspelen.

Bron: © De Telegraaf

© MAROKKO.NL 2003