Imams woedend op feministe Nouzha Skalli

buitenland
169
16 apr '08
Met het doel van tien miljoen bezoekers in 2010 is het toerisme van groot belang.

Onder toeristen in Marokko is het vaak een onaangename verrassing: het leuke hotel in de medina van Marrakech of Tanger blijkt omringd door een groot aantal moskeetjes. Dat blijft onopgemerkt, totdat tussen vier en vijf uur ‘s ochtends de volumeknop van de geluidsinstallatie in de minaret maximaal wordt opengedraaid zodat de moëzzin met een schorre nachtstem de gelovigen kan oproepen voor het vroege ochtendgebed.

Nouzha Skalli, minister van Familiezaken en Marokkaans feministe van het eerste uur, stelde het probleem aan de orde in de ministerraad en haalde daarmee de woede op haar hals van de Marokkaanse fundamentalisten.

Op haar vraag of er niets te doen valt ter beperking van de geluidsoverlast volgde een kort ‘nee’ van de minister van Religieuze Zaken. Volgens Skalli zou het echter een goede zaak zijn, omdat veel moskeeën zich midden in toeristische gebieden bevinden. Met het doel van tien miljoen bezoekers in 2010 is het toerisme immers van groot belang.

De kwestie werd afgekapt door premier Abbes el Fassi, die bekend staat als een onslagvaardig politicus. Maar de polemiek verplaatste zich tot ver buiten de ministerraad. Imams reageerden woedend dat de minister van Familiezaken – lid van de voormalige communistische partij en fel tegenstander van de fundamentalisten – ‘de moslims en de islam’ aanvalt. Op religieuze websites werd de vraag gesteld of Skalli als linkse politica het recht had om te besturen in een moslimland.

Maar in de liberalere Franstalige pers kreeg de minister bijval. Hoofdredacteur Ahmed Benchemsi van het weekblad Tel Quel vroeg zich af waarom de Marokkanen zelf niet de straat opgaan om te protesteren tegen de geluidsterreur . „Als je iets zegt over de decibellen van de moëzzin wordt dat onmiddellijk gezien als het ter discussie stellen van het gebed en zelfs de islam.” Chantage, aldus Benchemsi, die het basisrecht op slaap ondergraaft, aldus Nrc.nl.

In Marokko bestaat een verordening van de oulema, de raad van officiële islamdeskundigen, om het geluidsniveau gedurende het vroege ochtendgebed zo laag mogelijk te houden. Vooral in de afgelopen jaren valt het op dat het volume juist wordt opgeschroefd, terwijl de stemkwaliteit van de moëzzin hollend achteruit gaat.

© MAROKKO.NL 2008
nouzha skalli imam marrakech tanger moskee marokko
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi