Screening borstkanker voortaan digitaal

algemeen
0
16 apr '08
Vrouwen kunnen zich binnenkort ook digitaal laten screenen op borstkanker.

De Stichting Bevolkingsonderzoek Borstkanker (BoB) gaat werken met digitale mammografen, aldus Nu.nl. Vrouwen in West en Zuid-West Nederland die deelnemen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker zullen als eerste in het land digitaal worden gescreend. In ziekenhuizen wordt al wel gewerkt met digitale foto's.

De digitale screening is kwalitatief beter dan de analoge onderzoeksmethode waar nu mee wordt gewerkt. "De computerprogramma's kunnen namelijk al veel zien op een digitale foto", aldus Bert Kamp van BoB West. "Bovendien is het logistiek een vooruitgang. De foto's hoeven niet meer in enveloppen worden opgestuurd en komen sneller bij specialisten terecht."

Wanneer alle afdelingen van het Bevolkingsonderzoek Borstkanker kunnen werken met de digitale techniek is nog niet bekend. "We beginnen met een aantal apparaten, en hopen dit steeds verder te kunnen uitbreiden".

Om dat te kunnen realiseren is de stichting een traject van Europese aanbesteding gestart die het mogelijk maakt met mammografen van het fabrikaat Hologic te werken.

Borstkanker is nog altijd de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Elk jaar wordt bij 11.000 vrouwen borstkanker geconstateerd. Het bevolkingsonderzoek kan ervoor zorgen dat de ziekte al in een vroeg stadium wordt ontdekt.

Het project met digitale screening gaat de Stichting Bevolkingsonderzoek Borstkanker ongeveer vijf miljoen euro kosten. Vrouwen die zich laten onderzoeken hoeven daar niet voor te betalen.

© MAROKKO.NL 2008
borstkanker
vrouwen
screenen
digitaal
onderzoek
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi