Acht jaar eis voor Marokkaanse schutter

algemeen
46
18 apr '08
De 21-jarige B.M., die op 6 oktober betrokken was bij een schietpartij bij het Zuilense winkelcentrum Rokade, hangt acht jaar cel boven het hoofd.

Tegen zijn broer A.M. ontbreekt de bewijslast voor zijn aandeel hierin. Wel eiste de officier van justitie gisteren zes maanden gevangenisstraf tegen hem vanwege zijn betrokkenheid bij de vechtpartij die voorafging aan de schietpartij.

Een uit de hand gelopen vete tussen twee Marokkaanse families leidde in oktober tot de schietpartij. Een mogelijke oorzaak van de vete is het feit dat Rachid, een van de slachtoffers, ooit had geklikt bij de politie over een autoinbraak. Dat werd in de buurt als verraad gezien en de ‘verklikker’ werd naar eigen zeggen daarmee veel gepest door de broers M.

Op zaterdagmiddag liep het weer uit de hand bij de Chinese snackbar in het winkelcentrum. Daarbij werd Rachids broer Azdin door B.M. in elkaar geslagen met een knuppel. Hij liep daarbij zwaren kneuzingen op. A.M. dreigde volgens getuigen met een mes. Nadat omstanders zich met de ruzie bemoeiden, stopte het gevecht, maar bleef er een dreigende sfeer in de buurt hangen.

Rachid, Azdin en hun vader gingen op zoek naar de daders. De partijen troffen elkaar op de hoek Zwanevechtlaan-Prinses Irenelaan. B.M. reed vervolgens met zijn auto in de richting van de vijand en loste hangend uit zijn auto drie schoten in de richting van de mannnen. Althans dat beweren de mannen en enkele getuigen. Zelf hield B.M., die eerder voor de rechter niets losliet, het gisteren bij een ander verhaal. ,,Ik heb wel geschoten, maar alleen in de lucht. Om mezelf te verdedigen. Die mannen hadden messen en hamers bij zich.’’

De officier van justitie ziet het wel degelijk als poging tot moord. ,,Met zijn actie heeft hij bovendien andere onschuldige Zuilenaren in gevaar gebracht.’’
De twee vluchtten na het schietincident de wijk uit. A.M. nam de benen naar Frankrijk, waar hij kort daarop werd aangehouden.

In de rechtszaal verklaarde B.M. dat hij wel vaker een pistool bij zich heeft, omdat hij dat veiliger vindt. ,,Ik heb wel met meer mensen ruzie.’’ Na de schietpartij had B.M. het pistool in het kanaal gegooid.

De toekomst ziet er somber uit voor B.M., die al eerder vastzat voor diefstallen, werkloos was, de school niet afmaakte en naar eigen zeggen liever niet voor uitzendbureaus werkt, omdat dat te weinig oplevert, aldus Ad.nl.

Voor zijn broer A.M gloort iets meer hoop. Hij werkt als schilder, heeft een kind en een vriendin en mocht gisteren in afwachting van de uitspraak naar huis.
Op 29 april doet de rechter uitspraak.

© MAROKKO.NL 2008
marokkaan utrecht rachid azdin rokade schietpartij
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi