'Helft leerkrachten op islamschool geen moslim'

algemeen
35
21 apr '08
Zeker de helft van de leerkrachten op islamitische basisscholen is zelf geen moslim.

 Het aantal islamitische leerkrachten neemt toe. Steeds meer moslims volgen een opleiding tot juf of meester aan de pabo. In 1996 was nog een kwart van de leerkrachten op islamitische basisscholen moslim. Dat schrijft het Nederlands Dagblad maandag op basis van gegevens van de islamitische scholenkoepel Isbo, aldus Nieuws.nl.

De niet-islamitische leerkrachten hebben volgens de directeuren van islamitische scholen vaak een christelijke achtergrond. "Als er geen islamitische leerkracht kan worden aangenomen, genieten mensen van het boek, dus ook christenen, een lichte voorkeur", zegt Isbo-directeur Yassin Hartog in de krant. "Wij verwachten van ons personeel dat ze het algemene gedachtegoed van de islam onderschrijven. In de praktijk blijken de islamitische en christelijke waarden en normen niet ver van elkaar te liggen."

Leerkrachten zonder islamitische achtergrond wordt gevraagd respect te hebben voor de islam en daarnaar te handelen. "Dat betekent dat ze meedoen aan het vieren van islamitische feesten. Verder stellen wij kledingregels, maar die wijken niet af van veel christelijke scholen: niet te strak en niet te bloot. Wij verplichten vrouwen bijvoorbeeld niet een hoofddoek te dragen", zegt Cihan Gerdan, algemeen directeur van vier islamitische basisscholen in de regio Rijnmond.

© MAROKKO.NL 2008
islamschool pabo yassin hartog cihan gerdan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi