Irak wil speelgoedwapens gaan verbieden

buitenland
5
23 apr '08
Het wetsvoorstel voorziet in 3 miljoen dinar (1580 euro) boete en minstens drie jaar gevangenisstraf.

Iraakse parlementsleden bereiden een wettelijk verbod op speelgoedgeweren en vuurwerk voor. Kinderen die in een echte oorlog zijn opgegroeid worden er agressief van en denken dat ze hun zin kunnen krijgen als ze geweld gebruiken, zegt Samira al-Moussawi, voorzitter van de parlementscommissie voor kinderen en vrouwen, aldus Depers.nl.

Het wetsvoorstel voorziet in 3 miljoen dinar (1580 euro) boete en minstens drie jaar gevangenisstraf voor wie speelgoedpistolen en -geweren of vuurwerk importeert. "Alle speelgoed dat kinderen schrik aanjaagt door knalgeluiden zoals vuurwerk, of het gedrag van kinderen beïnvloedt zoals geweren, valt onder de wet", zei Al-Moussawi.

De Wereldgezondheidsorganisatie stelde vorig jaar vast dat 47 procent van de kinderen tussen 3 en 10 jaar in de hoofdstad Bagdad in de afgelopen twee jaar een grote traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt. Van deze groep vertoonde 14 procent post-traumatische stress. Onder kinderen in de noordelijke stad Mosul was dat zelfs 30 procent.

© MAROKKO.NL 2008
speelgoedwapens kinderen irak oorlog samira al-moussawi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?