Luisteren naar je kind

algemeen
4
24 apr '08
Kinderen vinden een opvoeding met duidelijke regels prima.

Kinderen van 7 tot en met 15 jaar willen graag dat hun ouders veel tijd aan hen besteden, duidelijke regels stellen en zeker niet alles goedvinden.

Dat blijkt uit onderzoek onder achthonderd jongeren in opdracht van kinderkrant Kidsweek, die morgen vijf jaar bestaat.

Ideale ouders moeten hun kinderen níét met rust laten, veel leuke dingen samen doen en veel praten over dingen die hun zoon of dochter belangrijk vindt. Tijd samen doorbrengen met hun ouders vinden jongeren veel belangrijker dan veel zakgeld. Een goed gesprek over persoonlijke zaken wordt belangrijker gevonden zodra jongeren in de puberteit komen.

Kinderen vinden een opvoeding met duidelijke regels prima. ,,Kinderen willen vrijheid, maar ze vinden ook dat ouders niet alles moeten tolereren. Ze willen dat op een bepaald niveau grenzen worden gesteld,'' zegt onderzoeker Paul Sikkema.

Het recept voor de perfecte vader en moeder is eenvoudig. De ideale ouder moet zijn kinderen niet altijd met rust laten of alles goed vinden en vooral samen veel leuke dingen doen en praten over dingen die kinderen belangrijk vinden.

Een kleine tip: met veel zakgeld en dure cadeaus stijgt u niet in de rangorde. Uw kind heeft liever wat quality time en een goed gesprek dan dat het wordt overladen met mooie spullen.

,,Ouders moeten vooral aandacht aan hun kinderen besteden,'' zegt Paul Sikkema, directeur van jongerenmarketingsbureau Qrius. ,,Vaders doen dat niet altijd genoeg. Kinderen willen samen met hun ouders op vakantie, naar de bioscoop, televisie kijken, barbecuen. Aan gemeenschappelijke dingen beleven ze meer plezier dan aan materiële dingen. Kinderen zien om zich heen veel gescheiden gezinnen. Dan denken ze positiever over dat soort dingen.''

Ter gelegenheid van het jubilerende Kidsweek vroeg Qrius aan bijna achthonderd kinderen en jongeren van 7 tot 15 jaar waaraan de ideale vader en moeder moeten voldoen. Opvallend is wel dat kinderen juist behoefte hebben aan meer regels en strengere ouders, aldus Ad.nl.

,,Normaal gesproken willen kinderen meer vrijheid, maar ze vinden ook dat ouders niet alles moeten tolereren. Ze willen dat op een bepaald niveau grenzen worden gesteld. Ze weten dat ouders soms achter hun vodden aan moeten zitten als het om school gaat. Maar als het om uitgaan gaat zullen ouders en kinderen altijd van mening verschillen.''

Ter geruststelling: bijna een op de drie kinderen en jongeren drukt zijn ouders het stempel 'perfect' op. Zelfs als ze vinden dat hun ouders te ongezond leven.

,,Ze hebben liever een leuke papa dan dat ze het erg vinden dat hij dik is,'' zegt Sikkema.

,,Natuurlijk vinden kinderen wel dat hun ouders zich op een aantal gebieden moeten verbeteren, bijvoorbeeld als het om uiterlijk of muzieksmaak gaat. Vaders moeten niet gek gaan dansen. En ouders moeten ook niet te veel met hun tijd mee willen. Ik sprak met een meisje van 12 dat ziedend was omdat haar moeder zich net zo probeerde te kleden als haar dochter als ze kleren wilde kopen.''

Pubers willen nu eenmaal meer afstand tot hun ouders. ,,Pubers richten zich meer op hun klasgenoten, de ouders worden minder belangrijk en ook eerder gek gevonden,'' zegt Tom ter Bogt, hoogleraar popmuziek en jeugdcultuur aan de Universiteit Utrecht, in een reactie op het onderzoek.

Dat jongeren zich meer voor hun vader schamen dan voor hun moeder, is volgens hem logisch.

,,Vaders doen ook vaker gek! Maar je ziet ook dat vaders veel meer dan vroeger betrokken zijn bij de opvoeding. Ze hebben het wel druk, maar er is ook meer aandacht. En dat vinden kinderen en jongeren dus van ultiem belang.''

Ter Bogt noemt het opvallend dat de verschillen tussen vaders en moeders zo klein blijken. ,,Ze zijn allebei belangrijk. Behalve als het gaat over seks. Voor zoiets persoonlijks en intiems blijft de moeder toch de belangrijkste gesprekspartner. Heel geestig.''

© MAROKKO.NL 2008
luisteren opvoeding kind paul sikkema qrius
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi