Nederland doet het goed met de mensenrechten

algemeen
17
25 apr '08
Volgens Myjer (60) zijn advocaten en andere juristen in Nederland zich erg bewust van de mensenrechten.

 Bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zijn vorig jaar slechts 365 zaken uit Nederland in behandeling genomen, minder dan 1 procent van alle 41.700 zaken.
Het aantal in behandeling genomen zaken is zo'n dertig lager dan het voorgaande jaar. Van de Nederlandse zaken was ook nog eens 95 procent niet-ontvankelijk, zo blijkt uit een overzicht van het Hof in Straatsburg.

"De Nederlandse overheid handelt werkelijk conform de minimumeisen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, of ver daarboven", oordeelt de Nederlandse rechter bij het Hof, Egbert Myjer, vrijdag.

Volgens Myjer (60) zijn advocaten en andere juristen in Nederland zich erg bewust van de mensenrechten. "Wij zijn eraan gewend. De rechten zijn ingeburgerd", zegt Myjer. "Een heel verschil met landen waar mensen worden gemarteld of waar iedere kritiek leidt tot sluiting van een krant."
Ter vergelijking: uit Rusland zijn zo'n 9500 klachten in behandeling genomen, ongeveer een kwart van alle zaken. Rusland wordt samen met Turkije het vaakst veroordeeld voor allerlei schendingen. 

Nederland heeft wel relatief veel zaken over vreemdelingenrecht. De helft van de klachten komt van asielzoekers die bijvoorbeeld klagen dat hun aanvraag onterecht is afgewezen.
"Vluchtelingen komen juist naar landen waar de mensenrechten goed zijn geregeld. We krijgen zelden zulke zaken voorgelegd uit bijvoorbeeld Moldavië of Kroatië", verklaart rechter Myjer.

De stroom aan Nederlandse vreemdelingenzaken naar het Straatsburgse Hof neemt wel af sinds het generaal pardon. Veel klagers hebben alsnog een verblijfsvergunning gekregen.
Myjer: "Het strikte beleid in het vorige kabinet maakte dat er door het Hof meer corrigerend moest worden opgetreden. Daarvan is veel minder sprake sinds het aantreden van minister Ernst Hirsch Ballin en later staatssecretaris Nebahat Albayrak."

Het Hof heeft voor de komende tijd geen grote zaken tegen Nederland op de rol staan. Vorig jaar zijn nog tien arresten gewezen waarvan twee door de zogenaamde Grote Kamer van zeventien rechters. In vijf arresten werd door het Hof vastgesteld dat Nederland een of meer mensenrechten had geschonden, aldus Nu.nl.

Het Hof tikte Nederland op de vingers omdat justitie de Spits-journalist Koen Voskuil onterecht achttien dagen had vastgezet om zijn bronnen te onthullen.

Het Hof oordeelde verder dat Nederland de privacy had geschonden van IRT-verdachte Joost van Vondel door zijn gesprekken op te nemen zonder dat dat wettelijk was toegestaan. De politie had een microfoontje bevestigd op het lichaam van de gesprekspartner van Van Vondel.
Rechters verklaarden verder een klacht van Arubanen niet-ontvankelijk. Zij wilden meedoen met de Tweede-Kamerverkiezingen van Nederland, maar de rechters stelden onder meer dat Arubanen al op een eigen parlement kunnen stemmen.

© MAROKKO.NL 2008
europees rechten van de mens nederland straatsburg
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi