Onmachtig Roda JC gunt Feyenoord bekerwinst

sport
105
27 apr '08
Dankzij een productief eerste halfuur heeft Feyenoord de eerste prijs sinds 2002 bemachtigd.

De Rotterdammers waren in een sfeervolle en zomerzwoele Kuip met 2-0 te sterk voor Roda JC. In de bekerfinale gunde Feyenoord-coach Bert van Marwijk routinier Michael Mols opnieuw een basisplaats. Daardoor startte de van een blessure herstelde Roy Makaay op de bank. Ook Nick Hofs kreeg geen basisplaats toebedeeld.

Feyenoord kende een droomstart. Al na zeven minuten wierp het tactische plan van Van Marwijk zijn vruchten af. Denny Landzaat, geposteerd als schaduwspits, werd op maat bediend door Luigi Bruins: 1-0. Door de vroege achterstand werd Roda JC gedwongen om meer initiatief te nemen. De Limburgse cupfighter deed dat met veel strijd en passie. Tot tweemaal toe smeekten de mannen van coach Raymond Atteveld om een strafschop toen achtereenvolgens Andres Oper en Roland Lamah binnen het zestienmetergebied tegen de vlakte gingen. Scheidsrechter Van Hulten weigerde echter de bal op de stip te leggen. Kort daarop was Lamah wederom dreigend. Zijn gecamoufleerde schot ging echter net naast.

De offensieve intenties van Roda werden na ruim een half uur spelen hardhandig gesmoord door Jonathan de Guzman. De Canadese Nederlander ging de combinatie aan met Michael Mols, waarna de spelmaker op sublieme wijze door de Limburgse defensie slalomde, met een punter onder doelman Castro als bekroning: 2-0. De tweede Rotterdamse treffer maakte welbeschouwd een einde aan het laatste beetje wedstrijdspanning dat nog resteerde.

Na de pauze, waarin aan Feyenoord-zijde Serginho Greene in het veld kwam, ontwikkelde de bekerstrijd zich tot een verkapt potje zomeravondvoetbal. Roda JC, met Cissé en Van Kouwen in plaats van Hadouir en Sonkaya, ging weliswaar met goede bedoelingen op jacht naar de aansluitingstreffer, maar echt dreigend werden de geel-zwarten niet. Alleen Marcel Meeuwis was met een gekruld afstandschot in de buurt van een treffer, maar doelman Henk Timmer tikte het leer met een showduik uit de kruising.

Aan de andere kant leek Giovanni van Bronckhorst de 3-0 te maken, ware het niet dat doelman Castro de bal nog net onder de lat vandaan ronselde. Hoewel Roda JC in de slotfase met het inbrengen van stormram Dieter van Tornhout nog wel wat probeerde te forceren, kwam het niet tot scoren. Daardoor mag Feyenoord na zes prijsloze jaren eindelijk weer de Coolsingel bestijgen.

VoetbalPrimeur.nl

© MAROKKO.NL 2008
feyenoord
rotterdam
beker
de kuip
bert van marwijk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi