Borstvoeding helpt IQ vaak

algemeen
10
29 apr '08
Bijzondere vetzuren in de moedermelk maken baby’s die borstvoeding krijgen intelligenter.

Borstvoeding helpt IQ vaak Het intelligentie quotiënt (IQ) van kinderen die borstvoeding hebben gekregen is hoger dan dat van kinderen die geen moedermelk hebben gehad. Maar dat geldt alleen voor kinderen, ruim 90 procent van het totaal, die een bepaalde variant van een gen voor de vetstofwisseling dragen, schrijven onderzoekers van het psychiatrie-instituut van het Britse King’s College in Londen en collega’s uit de Verenigde Staten en Nieuw Zeeland in een vandaag online geplaatst artikel in de Proceedings of the National Academy of Sciences.

Bijzondere vetzuren in de moedermelk maken baby’s die borstvoeding krijgen intelligenter. Maar alleen als zij de genen hebben om ervan te profiteren.
De vondst geeft een intrigerende draai aan de aloude vraag of intelligentie nu is aangeboren, of ontstaat door omgevingsinvloeden. Of het nature of nurture is.

Verschillende oudere onderzoeken lieten zien dat het verschil in IQ tussen kinderen die wel, en kinderen die geen borstvoeding hebben gehad, 3 tot 6 punten is, op een score van gemiddeld honderd. Dat verschil blijft meetbaar wanneer die kinderen volwassen zijn. Het is een van de redenen waarom gezondheidsdeskundigen borstvoeding promoten als de beste keus voor babyvoeding.
Maar dat positieve effect op intelligentie is er niet bij alle kinderen die borstvoeding hebben gehad, is nu ontdekt. Het hangt af van de genen die het kind heeft. Voor de ongeveer tien procent kinderen die een bepaalde variant van het gen fatty acid desaturase 2 (FADS2) helemaal missen, heeft de moedermelk geen enkel effect op het latere IQ. De onderzoekers onderzochten maar één genvariant en sluiten niet uit dat er nog meer genetische verschillen te vinden zijn.

Is dat IQ-effect nu nature of nurture? In dit geval is er alleen een omgevingseffect (van de moedermelk) als er een bepaalde genvariant (de FADS2-variant) is aangeboren.
Wetenschappers vermoeden dat het gunstige effect van borstvoeding op IQ te maken heeft met de bijzondere vetzuren die in moedermelk zitten. Dat zijn lange ketens van meervoudig onverzadigde vetzuren: docosahexaeenzuur (DHA), dat ook in visolie zit, en arachidonzuur (AA). In koeienmelk, waar kunstvoeding voor baby’s van gemaakt wordt, zitten die vetzuren van nature nauwelijks. Tegenwoordig bevat veel kunstvoeding voor baby’s ook lange meervoudig onverzadigde vetzuren, maar niet toen de onderzochte kinderen klein waren.

Lange, meervoudig onverzadigde vetzuren zijn belangrijk voor een goede werking van zenuwcellen. Proefdieren die deze vetzuren niet te eten krijgen, krijgen geheugenproblemen. En proefdieren die extra veel DHA krijgen, doen het beter in tests die het leervermogen en geheugen meten.

De Britse onderzoekers vroegen zich af of de manier waarop het lichaam van een kind met die vetzuren omgaat misschien een rol speelt bij het positieve effect van borstvoeding op IQ. FADS2 is bepalend in het productieproces van de lange vetzuren in het lichaam.

Ze analyseerden het DNA van twee grote groepen kinderen die al jarenlang worden gevolgd. De eerste is een groep van ruim duizend mensen uit Dunedin in Nieuw Zeeland wier gegevens sinds hun geboorte in 1972 worden bijgehouden. De tweede is een groep van meer dan 2.000 tweelingkinderen die in 1994 geboren zijn in Engeland en Wales.

Kinderen met de IQ-gunstige variant van FADS2 die borstvoeding hadden gekregen, hadden een IQ dat 6,4 of 7,0 punten hoger lag dan kinderen met diezelfde FADS2-variant die geen moedermelk hadden gedronken.

Maar bij die kinderen die de variant niet hadden, maakte het niet uit of ze wel of geen borstvoeding hadden gehad. Welke variant van FADS2 de moeder zelf bezat, had geen effect op het IQ van haar kind.

Zes of zeven IQ punten verschil lijkt klein, maar kan effect hebben. Hoe hoger het IQ van iemand is, hoe kleiner de kans dat hij of zij werkloos of arm is, de school niet afmaakt, een onwettig kind krijgt, of in de gevangenis komt.

© MAROKKO.NL 2008
borstvoeding iq baby king’s college
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi